Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Minder slecht broedseizoen voor de grutto in 2017

26 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
grutto

© grutto, fotograaf: Webmriet

De populatie van onze nationale vogel, de grutto, gaat nog steeds met gemiddeld 3,5% per jaar achteruit in Nederland. De belangrijkste reden is dat er jaar op jaar te weinig kuikens groot worden. Het aantal gruttokuikens dat daadwerkelijk uitvliegt, wordt nu zeven jaren onderzocht en bleek in al die jaren te laag. Zo ook in 2017. Voor een stabiele populatie (nu circa 34.000 paren) zouden er afgelopen broedseizoen minimaal circa 18.000 jongen groot moeten zijn geworden, maar de teller bleef steken op 12.000. Het enige lichtpuntje is dat in de overige 6 meetjaren er nog minder jongen uitvlogen. Vogelbescherming pleit voor meer en vooral beter weidevogelbeheer. De Nederlandse overheid is daartoe verplicht op basis van de Europese Vogelrichtlijn.

Tellingen van jonge grutto’s

Sinds 2011 wordt het totaal aantal jonge grutto’s in Nederland geschat op basis van wetenschappelijk onderzoek. Jaarlijks worden onder coördinatie van de van de Rijksuniversiteit Groningen enkele honderden jonge grutto’s van individuele kleurringcombinaties voorzien. Vervolgens wordt tussen half juni en half augustus op verzamelplaatsen gekeken welk deel van de aanwezige jongen kleurringen draagt. Daarna berekent Sovon Vogelonderzoek Nederland hieruit het totale aantal vliegvlugge gruttojongen, en de onzekerheidsmarge rondom deze schatting (in 2017 8600-18.000). Het ring- en telwerk wordt uitgevoerd door tientallen vrijwilligers en professionals.

Kwaliteitsstap noodzakelijk

De uitkomst is voor Vogelbescherming de zoveelste aanwijzing dat het weidevogelbeheer in Nederland snel een flinke kwaliteitsstap moet maken. Want als het aantal jongen niet toeneemt, zal de grutto in aantal achteruit blijven gaan. Omdat het overgrote deel van de NW-Europese grutto’s in Nederland broedt, heeft ons land dus een grote internationale verantwoordelijkheid.
Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland licht de cijfers toe in Vroege Vogels Radio:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Davidii
Davidii27 nov 2017 - 15:10

DIT ALLES NAAR AANLEIDING VAN HET GRUTTO RELAAS DOOR EEN DESKUNDOLOOG! ZELF BEN IK VELDBIOLOOG, MET OPEN OGEN & “OGEN OP STEELTJES”!.  + DE LEEFTIJD, DAT MAAKT HET VERSCHIL!!  {15 L’Âge. F-23220 Chéniers }

Davidii
Davidii27 nov 2017 - 14:45

En maar lullen en vooral doorgaan “DAARMEE”, wetenschappers?? EEN DING IS ZEKER MENSEN!! WE ZITTEN AL BEHOORLIJK OP DE HELLING & DAAR KOMT BESLIST GÉÉN VERBETERING MEER IN. DE AARDE KREUNT OP HAAR AS EN ONZE VOORUITGANG? WELKE VOORUITGANG???? IS VOORUIT DE HELLING AF, DE VERGETELHEID IN!! DE HELE WERELD IS TOCH IN ONTWIKKELING, “GEBRUIK TOCH JE VERSTAND” IN RAZEND TEMPO NEEMT DE NATUUR AFSCHEID VAN EEN VOORTRAZENDE MENSELIJKE SNELTREIN. DE MODERNSTE GEAVANCEERDE TECHNIEKEN DAAR GELOOFD MEN IN, HET IS EEN  LUCHTSPIEGELING WAAR MEN IN VERSTRIKT IS GERAAKT, EEN FATA-MORGANA, EN TOCH GAAN WE DOOR, KIJK BREDER KIJK MONDIAAL!! EN ZIE WAT ER OP ONS AFKOMT. “?”DE KROON OP DE SCHEPPING”?” VEROORZAAKT WERELDWIJD —— HET EINDRESULTAAT! En maar gewoon doorlullen met z’n allen!!