Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Minder Nederlanders zien zichzelf als vleeseter'

  •  
22-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
vlees kiloknaller

© Bron Pixabay

Steeds minder Nederlanders zien zichzelf als vleeseter. Ook wil een derde van de huishoudens in 2021 minder vlees gaan eten. Dat staat in de Vegamonitor 2020, een onderzoek onder zeker duizend Nederlanders in opdracht van Natuur&Milieu.

Verandering gaat langzaam

"Al jaren zeggen Nederlanders minder vlees te willen eten, maar in de praktijk gaat de verandering langzaam," laat Natuur&Milieu weten. Het afgelopen jaar is er volgens de organisatie wel een significante daling te zien. In 2019 zag 59 procent zichzelf nog als vleeseter, in 2020 was dat 55 procent.

Vooral de jongere generaties, mensen onder de 40 jaar, vinden elke dag vlees eten niet meer van deze tijd. Mensen onder de 30 jaar eten daarnaast vaker vegetarisch vanwege het milieu en klimaat. Zij geven ook twee keer zo vaak aan vegetariër of veganist te zijn.

Jongere generatie

"Kinderen en de jongere generaties zijn zich bewuster van de schadelijke gevolgen van vlees eten en zetten ook stappen om dat te verminderen." Bij een vijfde van de huishoudens zijn het dan ook de kinderen, tussen de 13 en 17 jaar, die hun ouders inspireren om minder vlees te eten. 31 procent van de Nederlanders zegt vooral minder vlees te eten voor de volgende generatie.

In het onderzoek keurt bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) elke dag vlees eten af. Nog maar een derde vindt dat een maaltijd zonder vlees niet compleet is, bij de vorige monitor was dat 60 procent. Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens (56 procent) is afgelopen twee jaar kleinere porties vlees gaan eten.

Redenen om minder vlees te eten

De meest genoemde reden om vaker vegetarisch te eten, is bijdragen aan een beter natuur en milieu (43 procent). Twee derde is zich bewust van de impact van vlees op het milieu. Andere belangrijke redenen om vlees te laten staan zijn dierenwelzijn en eigen gezondheid.

De organisatie vindt zelf dat minder vlees eten positief is, omdat de productie van vlees belastend is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. "Natuur&Milieu stelt met haar jaarlijkse Vegamonitor het signaal vast dat een steeds groter deel van Nederland inziet dat zoveel vlees als we nu eten, niet meer kan."

Bron: ANP

Meer over:

vleeseter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.