In 2015 zijn er minder muskusratten gevangen. Volgens de Unie van Waterschappen daalde het aantal met ruim 6 procent tot 88.650. Maar de vangst van de beverratten ging met 16 procent omhoog naar 1212. De waterschappen vangen de dieren omdat ze een risico vormen voor veiligheid van waterkeringen.
Toegenomen
De beverrat komt steeds meer voor in Nederland. In de Europese winters is het sterftecijfer van de beverrat doorgaans hoog, maar door de zachte winters van de afgelopen jaren is de populatie in Duitsland en daarmee de Nederlandse instroom sterk toegenomen.
Ook bevers
Bevers graven ook steeds meer in waterkeringen. Dit dier staat echter op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Als de veiligheid in het geding is, moet er volgens de waterschappen wel worden ingegrepen. Over de wijze waarop wordt overlegd met de betrokken overheden en met de organisaties die zich inspannen om bevers weer terug in Nederland te krijgen.
Verschil
Muskusratten, bevers en beverratten lijken veel op elkaar. Dus hoe kun je het verschil zien? De bever is het grootst (70 tot 100 centimeter zonder staart) en heeft een grote brede en platte staart.
Een bever. (Fotograaf: kasteelheertje)
Het verschil tussen de muskus- en beverrat is iets lastiger te zien. Zie je een rat-achtige van zo'n 30 centimeter met een dunne driehoekige staart? Dan is het een muskusrat.
Een muskusrat met driehoekige staart. (Fotograaf: Melenboer)
Is het dier tussen de 50 en 60 centimeter met een ronde staart? Dan is het een beverrat. Ook hebben ze een witte snoet.
Beverrat met een ronde staart. (Foto's van o.w.zijlstra en roodoog)