Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wordt mist een zeldzaam verschijnsel?

2 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1029 keer bekeken
Mist 4

Zonbeschijnde kerktoren in de mist

© tomkas

Afgelopen weekend zagen we ouderwetse mistbeelden in Nederland. Op veel plekken moest de zon na opkomst zich een weg door de mistlaag branden, voordat haar stralen het land konden bereiken. Het KNMI gaf zelfs een code geel af voor dichte mist. Mist is geen onbekend fenomeen in ons land, maar dit betekent echter niet dat het extreem vaak voorkomt. Sterker nog: de totale hoeveelheid mist per jaar neemt al een aantal decennia sterk af. Met die afname komt er ook meer ruimte voor de zon.
MIst 3 act

Mist op het strand

© Robert Moeliker

Hoeveelheid mist in Nederland

De hoeveelheid mist in Nederland wordt door het KNMI bijgehouden in de vorm van het aantal mistdagen. Wanneer het zicht in De Bilt minstens éen uur minder dan één kilometer is wordt er gesproken van een mistdag. Rond de periode 1985 telden we per jaar zo'n 80 mistdagen. Tegenwoordig is dit cijfer gehalveerd naar 40 mistdagen. We zien dit ook terug in de hoeveelheid zonuren. De zon wordt namelijk minder vaak geblokkeerd door mist. In het oude klimaatnormaal tussen 1970-2000 had De Bilt op jaarbasis nog 1550 zonuren, maar tegenwoordig zijn dit er gemiddeld 1706. De afname van mist is een van de factoren die in deze trend meespeelt.
Naamloos-1

Mist bij een opkomende zon

© Dutchlatino

Verklaring voor afname aantal mistdagen

Dat de hoeveelheid mistdagen afneemt komt door een aantal factoren. Ten eerste neemt de hoeveelheid vuil in de lucht af. Er zijn minder aerosolen (minuscule vuildeeltjes waarop vocht condenseert en druppels vormt) door restricties in uitstoot van fijnstof. De lucht wordt dus steeds schoner. Daarnaast ontstaat mist vooral bij lage windsnelheden en lage temperaturen. We zien in Nederland een trend van steeds meer zachte westenwinden. Deze winden zijn, omdat ze vanaf de Atlantische Oceaan Nederland op komen, ook een stuk minder vervuild met aerosolen. Beide factoren werken samen met als resultaat dat de hoeveelheid mistdagen dus sinds de jaren 80 is gehalveerd.
Mist 2

Mist boven een meertje

© assan

Toekomst

De afnemende trend lijkt voorlopig nog niet te stoppen. De jaren tussen 2010 en 2020 waren vergeleken met de decennia daarvoor bijna mistloos en volgens het nieuwe klimaatnormaal bovengemiddeld zonnig. Klimaatverandering gaat hierin een belangrijker rol spelen. Allereerst is er bij hogere temperaturen minder kans op mist, maar daarnaast lijkt Nederland ook een veranderend windpatroon te krijgen. We zien nu al een toename van meer westen en zuidelijke winden, en volgens de klimaatscenario's van het KNMI is dit een reëel gevolg van klimaatverandering.  In de toekomst zitten we dus naast schonere luchten ook met een windpatroon waardoor mistvorming minder kans krijgt

Bron: KNMI

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

avatar
schilderes3 mrt 2021 - 16:15

Ik kijk al jaren elke dag op teletekst pagina 711 naar de hoeveelheid fijnstof etc. in de lucht. Mij valt op dat de laatste 2 jaren veel vuiler zijn dat de jaren daarvoor: hoe kan dat????
Vooral de houtstook in mijn buurt is toegenomen. Die zorgt voor 23 % van de fijnstof. Hoe word ik daar wijs uit? Ik heb er ook flink last van.

avatar
Robert van Waning3 mrt 2021 - 13:16

Als verklaring voor steeds minder mist noemt u het schoner (minder vuil) worden van de lucht. Er zijn minder aerosolen (minuscule vuildeeltjes waarop vocht condenseert en druppels vormt) door restricties in uitstoot van fijnstof. Dit geldt voor de lucht op grondniveau, maar niet voor de hogere luchtlagen waar het luchtverkeer plaatsvindt. Daar neemt de door vliegverkeer bewolking alleen maar toe. Weerkundigen negeren en versluieren deze jarenlange ontwikkeling door het consequent 'sluierbewolking' te noemen alsof het om bewolking met een natuurlijke oorzaak gaat. Uw foto 'Mist bij een opkomende zon' laat daarvan een voorbeeld zien.
Kijk ook eens naar:
Contrails = Luchtvaartsmog (https://photos.app.goo.gl/w71tvBV5ahoeRHvn9)
Contrails - Weerleugens ( https://photos.app.goo.gl/eugdM1tvjqsccYhA9)
Contrails - Advertenties vliegreizen (https://photos.app.goo.gl/N9varqoY9XUp1kze6)
Contrails - Media profiteren van reisgekte (https://photos.app.goo.gl/h5uMQjoW4ENGqmf56)
Contrails.nl sinds 1995 (http://www.contrails.nl)
Weerkundigen versluieren luchtvaartsmog (http://www,meteologica.nl)