Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder mest in zandgebieden

  •  
25-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mest.jpg
De komende jaren moet minder mest gebruikt worden in vooral de zand- en lössgebieden, terwijl de normen in de klei- en veengebieden op hetzelfde niveau blijven. Dit staat in het Vierde Actieprogramma Nitraatrichtlijn, dat minister Gerda Verburg (LNV) aan de Tweede Kamer en aan de Europese Commissie heeft aangeboden.
Het programma omvat maatregelen die er vanaf 2010 voor moeten zorgen dat het grond- en oppervlaktewater minder wordt belast door de meststoffen stikstof en fosfaat.
In het pakket zit een verlaging van de hoeveelheid meststoffen die een boer mag gebruiken voor bepaalde gewassen als maïs, aardappelen en enkele groenten van de volle grond.
Het vierde actieprogramma is niet alleen van belang voor de kwaliteit van het water. Een stevig programma is voor de Europese Commissie een voorwaarde voor toestemming om meer dierlijke mest te kunnen gebruiken op melkveebedrijven. Nederlandse melkveehouders kregen de afgelopen vier jaar toestemming om 250 kilo stikstof per jaar te gebruiken, terwijl de norm eigenlijk 170 kilo is. Deze ,,derogatie'' is van belang voor 25.000 melkveehouders, die anders meer dierlijke mest moeten afvoeren en meer kunstmest moeten gebruiken. Verwacht wordt dat de Europese Commissie na de zomervakantie een beslissing neemt over een nieuw verzoek om derogatie.
LTO Nederland heeft gemengde gevoelens bij het nieuwe beleid voor de komende vier jaar. Er komt meer gebruiksruimte voor stikstof door akkerbouwers op klei. Maar door de bepalingen over fosfaatgebruik zal het voor een aantal andere bedrijven moeilijk worden de vruchtbaarheid van de bodem op peil te houden, aldus de land- en tuinbouworganisatie.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.