Vroege Vogels

Minder mensen geloven dat aarde opwarmt door de mens

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
aarde pixabay

© bron: pixabay

Een groeiende groep mensen gelooft niet dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Vorig jaar was 23 procent deze mening toegedaan, nu is dat in een gewogen peiling van EenVandaag 31 procent. Zes op de tien mensen (61 procent) geloven wél dat de aarde vooral door toedoen van de mens opwarmt.

Twijfel aan wetenschap

Ook aan het overgrote deel van de wetenschappers die zeggen dat de aarde wél opwarmt door toedoen van de mens, wordt steeds meer getwijfeld. Zo gelooft een krappe meerderheid van 54 procent de conclusies van het IPCC, onderdeel van de VN die klimaatveranderingen evalueert. Vier op de tien echter geloven de conclusies niet (43 procent).

"Geen invloed"

Aan het onderzoek deden 27.185 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Argumenten van deelnemers zijn bijvoorbeeld: “Opwarming en afkoeling van de aarde gebeurt al miljoenen jaren. Het is pure ijdelheid van de mensen om zichzelf voor zo'n gigantisch effect verantwoordelijk te houden," zegt iemand. "In werkelijkheid heeft onze aanwezigheid nauwelijks invloed, laat staan dat wij deze verandering kunnen tegenhouden."
De deelnemers die niet geloven dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de klimaatverandering bevinden zich vooral aan de rechterkant van het politieke speelveld. In het buitenland groeien ook de sceptici ook, blijkt uit ander onderzoek. Amerikanen zijn het meest sceptisch, 59 procent gelooft niet dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming.
Bron: ANP, EenVandaag
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.