Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Minder lichtvervuiling in Nederlandse steden

26 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Poel bij nacht

© Fotograaf: Cas van den Bomen

In veel Nederlandse steden is het ondanks openbare straatverlichting en lichtreclame geleidelijk donkerder aan het worden. Dat blijkt uit onderzoek in de 54 grootste steden.
Het Groningse Stadskanaal, Dronten (Flevoland), Emmen (Drenthe) en het Friese Heerenveen zijn de steden met relatief de meeste duisternis. Steden die juist het meeste licht verspreiden zijn Amsterdam en het gebied waarin Delft, Den Haag, Zoetermeer, Rotterdam liggen.

Nederland staat op een keerpunt

Bij het onderzoek is de afgelopen zes jaar gekeken naar het opgaande licht, vanaf grote hoogte gemeten door de satelliet Suomi NPP. “Na jaren lang ieder jaar lichter te zijn geworden lijkt Nederland op een keerpunt beland”, melden de Natuur- en Milieufederaties donderdag.
In Flevoland, Gelderland en Friesland liggen de steden waar de lichtuitstoot het snelst afneemt, in steden in Overijssel, Drenthe en Groningen neemt de lichtuitstoot relatief het meest toe.

Nederland kan nog donkerder

Of Nederland de komende jaren donkerder wordt, hangt volgens de federaties in grote mate af van bedrijven. Gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat zorgen al dat er “gedimd en gedoofd wordt waar het kan. Maar door de lage kosten van led-verlichting zijn sommige bedrijven geneigd de verlichting en reclames de hele nacht aan te laten”, aldus een woordvoerder.
De federaties zitten achter de Nacht van de Nacht die zaterdag voor de veertiende keer wordt gehouden. Door het hele land vinden dan honderden evenementen plaats in het donker, doven honderden bedrijven en gemeenten de lichten van gebouwen en gaat reclameverlichting uit.
Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld.
Bron: ANP

Meer over:

lichtvervuiling

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar