Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder koudeminnende dieren door klimaatverandering

  •  
17-09-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De klimaatverandering laat de natuur in Nederland niet onberoerd. Er verschijnen steeds meer zuidelijke planten- en diersoorten voor het eerst in ons land. Maar ook het seizoensritme van planten en dieren verandert: sommige vogelsoorten gaan eerder broeden en plantensoorten bloeien vroeger in het seizoen.
Als de klimaatverandering doorzet, zullen de leefomstandigheden voor koudeminnende soorten in Nederland steeds ongunstiger worden, waardoor ze in aantal achteruitgaan en uiteindelijk uit ons land zullen verdwijnen. Voor warmteminnende soorten worden de omstandigheden juist steeds gunstiger, waardoor zij in aantal zullen toenemen. Dit geldt voor soorten uit allerlei soortgroepen, zoals broedvogels, reptielen, amfibieën, dagvlinders en libellen.
Deze ontwikkeling is al enkele jaren aan de gang. Vanaf 1990 is de gemiddelde index van de koudeminnende soorten sterk afgenomen en die van de warmteminnende soorten enigszins gestegen.
Bron: CBS   / Alterra

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.