Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder gif met akkerranden

  •  
12-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Biodiversiteit werkt. Da's de titel van een onderzoek dat net gestart is naar het inzetten van bloemrijke akkerranden om het gifgebruik te verminderen. De insecten die een akkerbouwer lokt met het inzaaien van bloemen, kunnen ook fungeren als natuurlijke bestrijder tegen plaaginsecten op de gewassen. Zodat de boer minder snel naar de gifspuit hoeft te grijpen.
Nuttige insecten
De zaaimengsels voor de akkerranden zijn samengesteld met het doel om nuttige insecten aan te trekken, zoals sluipwespen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes. Deze insecten helpen als natuurlijke bestrijders om bepaalde plagen in het gewas te bestrijden. Hierdoor hoeven er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden. Dat is goed voor de waterkwaliteit, maar scheelt ook in de kosten voor gewasbescherming. Sommige plagen komen specifiek voor in bepaalde gewassen. In samenspraak met een teeltadviseur stellen deelnemende boeren daarom een teeltplan op. Daarin staat welke gewassen de komende jaren op welk perceel verbouwd worden én welke randen daarbij passen.
(bron: akkerrandenflevoland.nl)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.