Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder dieren gebruikt voor onderzoek

  •  
03-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Orang-oetang.jpg
In Nederland werden vorig jaar 575.278 dieren gebruikt als proefdier, ruim 17.000 minder dan in 2009. Onder de proefdieren die in 2010 gebruikt zijn, waren 448 apen. Dat zijn er ruim 200 minder dan het jaar ervoor toen nog 655 apen gebruikt werden als proefdier.
Dat blijkt uit Zodoende 2010, het jaaroverzicht van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) over dierproeven en proefdieren, dat donderdag uitkwam.
Oudewereldapen
Het rapport maakt onderscheid tussen nieuwewereldapen (breedneusapen zoals marmosets), oudewereldapen (smalneusapen zoals de resusaap, beermakaak en java-aap) en mensapen. Die laatsten mogen sinds een aantal jaren niet meer gebruikt worden voor onderzoek in Nederland.
Toegestaan
In 2004 werden in Nederland voor het laatst dierproeven op mensapen uitgevoerd. Daarbij waren zes apen betrokken. In andere landen is het overigens nog wel toegestaan om mensapen te gebruiken voor onderzoek. In de Verenigde Staten gebeurt dat bijvoorbeeld met chimpansees.
Geïnfecteerd
Van de apen die in 2010 gebruikt zijn voor onderzoek zijn er 224, precies de helft dus, gestorven of gedood tijdens of ter beëindiging van de proef. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als ze geïnfecteerd zijn met een gevaarlijke ziekte en zo gevaar vormen voor andere apen, of als hun weefsels of hun organen nodig zijn voor onderzoek. De andere helft van de apen is na de proef in leven gelaten. Ze worden bijvoorbeeld hergebruikt voor onderzoek of worden ondergebracht bij Stichting Aap.
Belang van de dierproef
Onderzoekers die dieren willen gebruiken voor hun proeven, moeten daarvoor een verklaring aanvragen bij een door het ministerie van VWS erkende dierexperimentencommissie (DEC). Die commissies toetsen onder meer of het belang van de dierproef opweegt tegen de mate van ongerief dat het proefdier ondervindt.
Wetenschappelijk doel
Apen worden in Nederland gebruikt voor medisch en gedragsonderzoek. Wanneer gedragsbiologen apen gebruiken, wordt dat alleen geclassificeerd als dierproef als het onderzoek een wetenschappelijk doel dient en het dier er hinder van kan ondervinden.
Bron: ANP
Foto: marikawati
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor