Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder boerenbedrijven failliet

  •  
29-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_152361.jpg
Steeds minder landbouwbedrijven gaan failliet. In 2015 viel het doek voor 74 boerderijen en ondernemingen eromheen. Een jaar eerder gingen 94 bedrijven bankroet en in 2013 vielen 153 bedrijven om. In twee jaar tijd is het aantal faillissementen dus ruim gehalveerd. ,,Het komt overeen met de rest van het bedrijfsleven. Het economisch herstel gaat niet voorbij aan de landbouw'', meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
Topjaar
In de tuinbouw is het aantal faillissementen gedaald van 93 in 2013 naar 43 in 2015. Vooral mensen die groenten in kassen verbouwen, boeren goed. Zij hebben in 2015 een topjaar gehad door slecht weer in Zuid-Europa. Nederland heeft daardoor meer groenten geëxporteerd naar landen als Spanje en Italië. Een andere sector waar het goed gaat, is de dienstverlening in de land- en tuinbouw, zoals loonbedrijven.
Bloemen en vee
Bloementelers hebben het juist moeilijk. Dat komt waarschijnlijk mede door de Russische sancties. Ook de veehouderij heeft de wind tegen. Het aantal faillissementen daar lag vorig jaar twee keer zo hoog als in 2014. Er vallen vooral steeds meer melkveehouders om. Het melkquotum is afgeschaft en boeren hebben daarom veel meer koeien genomen, maar het gevolg is dat de melkprijs is gekelderd.
Beluister ook onze radioreportages over schapengedrag en bioboeren .
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.