Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder blikjes eindigen als zwerfafval na invoering statiegeld

  •  
03-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
blikje in natuur

© bron: pixabay

Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.

Daarmee is het laagste aantal blikjes gemeten in zeker acht jaar. De staatssecretaris wil nog geen "grote conclusies" trekken omdat het hier slechts één meting betreft.

Kleine plastic flesjes kunnen sinds de zomer van 2021 worden ingeleverd in ruil voor statiegeld en belanden ook minder vaak op straat. Vergeleken met drie jaar eerder zijn in de eerste helft van dit jaar 63 procent minder flesjes bij het zwerfafval terechtgekomen. Dat is een verdere afname vergeleken met een jaar eerder, toen 51 procent minder flesjes de prullenbak niet haalden.

Bron: ANP

Meer over:

statiegeld, blikjes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.