Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Minder antibiotica schaadde boeren niet'

19 jun 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vleeskuiken - publiek domein

© Bron: ed_davad - Pixabay

Het terugbrengen van het gebruik van antibiotica in de veehouderij heeft de concurrentiepositie van Nederlandse boeren niet geschaad. Dat concludeert Wageningen Economic Research na onderzoek op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
De boeren gebruikten twee jaar geleden 63 procent minder antibiotica dan in 2009. De productie van vleeskuiken- en varkensbedrijven bleef in de tussenliggende periode op peil. Varkensboeren waren wel meer kwijt voor het produceren van slachtvarkens, maar de onderzoekers konden geen verband vinden met de vermindering van het antibioticagebruik.

Langzamer groeien

In de vleeskuikensector worden steeds meer langzamer groeiende kuikens geproduceerd omdat consumenten dierenwelzijn belangrijk vinden. Bijkomend voordeel is dat deze kuikens minder antibiotica krijgen dan snelgroeiende vleeskuikens. De marge voor boeren is bij beide soorten kuikens gelijk.

Antibiotica gebruik monitoren

Nederland begon in 1999 met het in de gaten houden van antibioticagebruik in de veeteelt. Sinds 2008 wordt actief ingezet op het terugdringen van het gebruik van antibiotica. Steeds meer bacteriën raken resistent voor antibiotica omdat die zoveel gebruikt worden.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar