Vroege Vogels

Miljoenenschadevergoeding vanwege kanker door Roundup

  •  
28-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
glyfosaatgrasland_siegfriedwoldhek

© foto: Siegfried Woldhek

Een man uit Californië die zegt dat hij kanker heeft gekregen door het gebruik van onkruidverdelger Roundup, heeft een schadevergoeding gekregen van 80 miljoen dollar. Een Amerikaanse jury heeft de vergoeding toegekend.
Bijna dertig jaar lang gebruikte de 70-jarige man het spul en kreeg een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. De jury zegt dat chemieconcern Bayer (voorheen Monsanto) dat Roundup produceert, daar verantwoordelijk voor is.

Leidraad

Er wordt nu verwacht dat deze uitspraak een leidraad zal vormen voor vele honderden andere rechtszaken tegen Bayer. Het bedrijf gaat wel in hoger beroep.
Dit is niet de eerste keer dat Bayer een miljoenenbedrag moet betalen vanwege Roundup. Een oud-conciërge van een school kreeg 78 miljoen dollar schadevergoeding.

Onderzoek openbaar

Bayer houdt vol dat glyfosaat geen kanker veroorzaakt. Ook zegt het bedrijf dat alle onderzoeken dit bevestigen. Rechters van de Europese Unie oordeelden begin deze maand dat onderzoeken naar de giftigheid van de werkzame stof glyfosaat openbaar moeten worden gemaakt.

Oranje akkers

Ook in Nederland wordt Roundup nog gebruikt. Dit kun je zien aan geel/oranje gekleurde weilanden. Akkerbouwers spuiten het gras of gewas (vaak groenbemesters die voor de winterperiode zijn ingezaaid) dood om daarna het gewas voor de oogst (meestal maïs) van dit jaar te kunnen inzaaien. Dat spuiten gebeurt met het omstreden middel Roundup, dat het bestanddeel glyfosaat bevat.
In April 2018 spraken wij over dit omstreden middel met Peter Leendertse, adviseur bij het CLM, het Centrum voor Landbouw en Milieu, en Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van boerenorganisatie LTO. Luister het hier terug.
Bron: NOS

Meer over:

roundup, bayer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarcelM
MarcelM29 mrt. 2019 - 13:31

Misschien kunnen we hier ook de EU wel aanklagen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.