Miljoenen tegen verdroging Nederlandse natuur
• 16-11-2007
• leestijd 2 minuten
De natuur in Nederland is veel te droog. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) trekt daarom 390 miljoen euro uit om de verdroging aan te pakken. Als eerste is het Nationaal Park Dwingelderveld bij Ruinen aan de beurt. Dat zei Chris Kalden, directeur Staatsbosbeheer, donderdag tijdens een excursie in het Dwingelderveld.
De verdroging van de natuur wordt na veertig jaar eindelijk en groot aangepakt, zei Kalden. Er is een lijst opgesteld met 287 natuurgebieden (ongeveer 40 procent van de verdroogde grond in Nederland) waarvan de waterstanden in 2015 moeten worden verhoogd.
Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in Noordwest-Europa. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Dwingelderveld, dat bijna 4000 hectare beslaat. Deze zomer hebben Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het laatste stukje landbouwgrond aangekocht. Veertig jaar hebben de beide organisaties erover gedaan om de laatste agrariër zover te krijgen dat hij plaats maakt voor de natuur. Tot dusver werden de grondwaterstanden in de natuurgebieden laag gehouden om de omliggende gronden geschikt te maken voor landbouw.
In de zeventiger jaren werd al duidelijk dat Nederland verdroogde. "Toen werd meer aandacht besteed aan het oppervlaktewater. In 2000 werd een zeer geringe verbetering geconstateerd. Een lange doorlooptijd met een lage effectiviteit", aldus Kalden.
Om de verdroging met prioriteit aan te pakken, is de Task Force Verdroging opgericht. De Tweede Kamer heeft eind september fiat gegeven aan de plannen van deze organisatie.
Inmiddels wordt sinds de zomer op het Dwingelderveld geplagd en wordenafwateringssystemen weggehaald. Dopheide, maar ook zonnedauw, klokjesgentiaan en moeraswolfsklauw krijgen weer ruim baan. De addersoorten zullen weelderiger tieren. Ook krijgen kraanvogels weer de ruimte. Zij moeten, net als honderden jaren geleden, hun nestjes in de moerassige gebieden gaan bouwen.
Bron: ANP