Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miljoenen tegen overstroming Maas

  •  
11-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Maas-overstroming.jpg
Het kabinet steekt vele honderden miljoenen euro's in enkele projecten voor waterveiligheid in Limburg. Staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) tekende hierover donderdag overeenkomsten met de provincie Limburg en twee betrokken waterschappen.
In 1993 en 1995 stond Limburg voor bijna 10 procent blank. Om herhaling te voorkomen werden al keringen aangelegd, maar die zijn voor een deel nog niet afgerond. ,,Nu is er voor het eerst een totale financiering voor de veiligheid van de Maas in Limburg'', zo stelde gedeputeerde Patrick van der Broeck.
415 miljoen euro
Het totale investeringspakket van Rijk, provincie en waterschappen telt in totaal bijna 415 miljoen euro. Het geld wordt gestoken in het zogenoemde Grensmaasproject, de ontwikkeling van het gebied Ooijen-Wanssum en in bescherming tegen hoogwater in de Maas in het algemeen. Zo wordt een Maasarm gereactiveerd, en worden dijken verlegd en nevengeulen gegraven. Verder worden keringen aangelegd, verlegd of verhoogd.
Hoogwatergolf
De bedoeling is dat het Grensmaasproject uiterlijk in 2024 wordt opgeleverd. De vereiste hoogwaterbescherming kan in 2020 worden bereikt. In het project Ooijen-Wanssum zal het peil van de Maas bij hoogwater met 35 centimeter zakken. Alle maatregelen bij elkaar zijn erop gericht dat Limburg beschermd is tegen een hoogwatergolf die eens in de 250 jaar voorkomt.
Droge voeten
Volgens dijkgraaf Toine Gresel van waterschap Peel en Maasvallei heeft het akkoord alles in zich om historisch te worden. ,,Wanneer alle afspraken over een langere termijn worden nagekomen, komt een veilig Maasdal in Limburg voor het eerst nadrukkelijk in zicht.''
Ook wethouder Leon Litjens van Horst aan de Maas sprak van een historisch akkoord. ,,Limburg krijgt droge voeten'', twitterde hij na de ondertekening van de overeenkomst.
Bron: ANP
Foto: pijpers662

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.