Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Miljoenen palingen uitgezet

21 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paling_40.jpg
Ruim 300.000 jonge palingen worden vrijdagochtend 20 augustus uitgezet in het Eem- en Gooimeer in Almere. De zogenoemde pootaaltjes zijn de laatste van miljoenen palinkjes die dit jaar naar geschikt leefgebied in de natuur zijn geholpen.
Volgens de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) is de palingstand in Nederland de laatste jaren sterk achteruit gegaan. ,,Dit komt omdat de jonge palingen door de sluizen en dammen onze kusten niet kunnen bereiken. Die komen vanuit de Atlantische Oceaan, waar ze geboren zijn, met de golfstroom mee naar de Europese kusten.'' Hier worden ze in het voorjaar verzameld en grootgebracht in kwekerijen. Daarna kunnen ze weer naar zee om op de paaigronden in de zee, 6000 kilometer verderop, voor nageslacht te zorgen. Op deze manier hoopt de stichting de palingstand in Nederland te herstellen.
De eerste lichting van ruim 850.000 glasalen werd in april vrijgelaten in Zeewolde.
Bekijk ook het TV-item over paling eten
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar