Vroege Vogels

Miljoen handtekeningen tegen dieren in kooien

  •  
31-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CIWF - Nederlands moedervarken in kraamkooi

© bron: CIWF

Een miljoen Europeanen willen dat het opsluiten door veehouders van dieren in kooien op de Europese agenda komt. Een zogenoemd burgerinitiatief heeft inmiddels de vereiste 1 miljoen handtekeningen uit verschillende lidstaten gekregen. Dat meldt onder anderen Geert Laugs, mede-organisator en directeur Nederland van Compassion in World Farming (CiWF).

Stop de kooien

Geert Laugs: “Het is geweldig dat we deze mijlpaal zo snel bereiken. Een overduidelijk signaal aan Brussel dat Europeanen een betere veehouderij willen, waarin dieren een goed leven hebben en de ruimte om zichzelf te zijn. In de resterende maanden gaan we door om dit burgerinitiatief het meest succesvolle initiatief voor dieren te maken. Ons nieuwe doel is 1,25 miljoen handtekeningen.”
De actie ‘ Stop de kooien ’ kreeg alleen al uit Nederland 120.000 handtekeningen, zo wordt gemeld. Het is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 140 organisaties uit heel Europa doen mee. Voor een geslaagd burgerinitiatief zijn binnen een jaar 1 miljoen geverifieerde handtekeningen nodig. Dat is dus gelukt. Vervolgens is de Europese Commissie verplicht met een officiële reactie te komen en zal het Europees Parlement erover stemmen.

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren.
 
De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.