Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miljard batterijen ingezameld in Nederland

  •  
23-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_111802.jpg
In Nederland zijn van 1992 tot nu 1 miljard batterijen ingezameld. 80 procent van alle weggegooide batterijen wordt hergebruikt. Dat maakte de Stichting Batterijen (Stibat) maandag bekend.
De stichting zamelt namens de Nederlandse importeurs de afgedankte batterijen in en zorgt dat ze verwerkt worden. Hoewel de inzameling in Nederland de afgelopen jaren stijgt, verwacht Stibat dat er de komende jaren nog eens 1,5 miljard batterijen verwerkt moeten worden om aan toekomstige Europese richtlijnen te voldoen. De inzameling kost het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 7 miljoen euro.
,,De consument is helaas nog steeds de zwakste schakel bij de inzameling van batterijen'', vertelt directeur J. Bartels van Stibat. ,,Ongeveer 90 procent van de consumenten zegt batterijen te bewaren om ze later in te leveren. Op het moment dat het zover is, weten ze niet meer of ze vol of leeg zijn en belanden ze weer in de keukenla.'' Momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe Europese richtlijn die inhoudt dat Nederland in 2015 45 procent van alle op de markt gebrachte batterijen moet inzamelen. ,,Nu zamelen we dus tachtig procent in van alle afgedankte batterijen. Dat komt in deze nieuwe richtlijn neer op 36 procent van alle verkochte batterijen.''
In Nederland werd afgelopen jaar ruim 2,4 miljoen kilo aan batterijen verzameld. Friesland deed het met een gemiddelde van 275 gram per inwoner het best. De kleine energiedragers worden via winkeliers en gemeentelijke chemokarren ingezameld en naar het landelijk sorteercentrum in Ermelo gebracht. Daar worden ze verdeeld naar samenstelling en vervolgens voor verdere verwerking naar fabrieken elders in West-Europa gestuurd.
Sinds 1995 zijn Nederlandse importeurs van batterijen wettelijk verplicht om deze taak op zich te nemen. Om de inzameling verder te stimuleren wil Stibat bij meer winkeliers inzameltonnen neerzetten. Ook bekijkt de stichting of het mogelijk is tonnen bij kantoren neer te zetten.
Volgens directeur A. Holtkamp van de directie Stoffen, Afvalstoffen en Straling van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is het meer dan ooit van belang dat mensen gestimuleerd worden batterijen weg te brengen. ,,Nederlandse huishoudens moeten haast bomvol met batterijen liggen. Helaas belanden ze nog steeds bij het restafval.'' Een leerling van de Dominee Detmarschool uit Ede overhandigde hem maandag symbolisch de miljardste batterij. Van de 4000 onderwijsinstellingen die batterijen inzamelen was die school de beste. Hij heeft een aardige manier bedacht om de inzameling te stimuleren. Kinderen die batterijen meenemen, krijgen daarvoor speelgoed of pennen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor