Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuzone Utrecht mag blijven van rechter

  •  
22-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
file_26.jpg
De gemeente Utrecht heeft geen fout gemaakt met het instellen van een milieuzone waar oude, vervuilende auto's en busjes niet in mogen. Volgens de rechter mocht de gemeente dit doen, ook al heeft de milieuzone misschien niet zo heel veel effect op de luchtkwaliteit in de stad.
De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) en de Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht (SSLU) sleepten de gemeente Utrecht voor de rechter omdat zij het niet eens zijn met de zone. Na de uitspraak maakten ze bekend in hoger beroep te gaan. 
"De luchtkwaliteit wordt niet schoner door het instellen van een milieuzone. Je verwacht dan dat de lucht significant beter wordt, maar dat is niet zo. Wel zijn de mensen die hun oude auto's moeten wegdoen een vermogen kwijt", aldus Kees van Oosten namens de SSLU. Hij wijst erop dat ook de rechter stelde dat de milieuzone niet heel veel effect heeft op de luchtkwaliteit.
Blij met uitspraak
Milieudefensie is blij dat de milieuzone in het centrum van Utrecht van de rechter mag blijven: "Milieudefensie is opgetogen dat de rechter kiest voor gezondere lucht. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor duizenden sterfgevallen en tienduizenden zieke mensen", stelt campagneleider Anne Knol. "Door de meest vervuilende auto's te weren in een milieuzone, wordt de lucht gezonder. We zouden de milieuzone dan ook een gezondheidszone moeten noemen. Gezonde lucht is natuurlijk goed nieuws voor iedereen."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.