Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuwerkgroep PvdA wil kort geding tegen NUON om uitverkoop duurzame technologie te voorkomen

  •  
29-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nuon_01.jpg
De Landelijke werkgroep Milieu, Energie en Economie van de PvdA roept NUON aandeelhouders op te voorkomen dat wederom belangrijke technologie wordt weggekocht door China.
Vattenfall, de nieuwe eigenaar van voormalig nutsbedrijf NUON, is voornemens tegen alle afspraken in de zonnecelfabriek Heliantos te verkopen of te sluiten. Deze fabriek is met 15 miljoen euro staatssteun gebouwd. Ook zijn er veel verwachtingen gewekt. De fabriek kan panelen maken die concurrerend zijn bij de huidige energieprijzen. Ze worden in een permanent proces 'op de rol' vervaardigd. Nu blijkt dat de handelswijze van NUON tot effect heeft dat belangrijke technologie in de ijskast blijft staan of wordt verkocht.
Een doorbraak in betaalbare zonnecellen zou een definitieve kentering betekenen ten gunste van decentrale, duurzame energieopwekking. Het geplande overaanbod van fossiele centrales in Nederland (van 25 Gw naar 55 Gw) en de wensen te investeren in kernenergie staan op gespannen voet met decentrale duurzame opwekking.
Zonnepanelen kun je maar een keer verkopen. Centrale opwekking garandeert een permanente afhankelijkheid van burgers: het verdienmodel van de huidige energiebedrijven.
Het bedekken van alle zuid georienteerde daken in Nederland met panelen zou volgens milieuprofessor Lucas Reijnders voldoende energie leveren om in alle stroombehoefte te voorzien.
In een intern memo van NUON worden de subsidies en successen genoemd: 'Er is een aanzienlijk risico voor negatieve reacties van pers en politiek, aangezien Helianthos als een groen, innovatief bedrijf wordt gezien, met recente onderzoekssuccessen (een wereldrecord) en veel subsidies',
De Provincie Gelderland heeft reeds gezegd dat als zonnecelfabriek Helianthos in Arnhem zich niet aan voorwaarden van de provincie houdt, de fabriek zeven miljoen euro subsidie moet terugbetalen.
De werkgroep Milieu roept op de technologie voor de Nederlandse economie en de burgers te behouden en snel te werken aan het massaal installeren van goedkope zonnepanelen.
Bron: LME
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor