De giftige vliegas die bij de verbranding van huisvuil overblijft, kan op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt tot schuimglas. Dat glas kan in de vorm van grof granulaat dienen als ondergrond voor nieuwbouw.
Onderzoeker Arjen Steiner meldt dat het door hem beschreven proces binnenkort wordt uitgevoerd bij de bouw van huizen in Duitsland. Hij promoveert op 28 augustus aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Vliegas is een sterk verontreinigd restproduct uit de verbranding van huisvuil. In het verleden werd dit vliegas als zwaar chemisch afval gedumpt, inclusief de giftige stoffen als zware metalen en zouten. Omdat dumping niet meer is toegestaan, wordt onderzocht of de vliegas op een milieuvriendelijke manier kan worden verwerkt.
Steiner: ,,Ontgifting is de eerste behandeling die de vliegas ondergaat. Vervolgens moeten verschillende zouten uit de as worden gehaald, die tijdens de ontgifting zijn ontstaan.'' Via een proces van versmelting en schuimvorming kan het isolatieglas verder worden vervaardigd.
Het schuimglas dat nu wordt gebruikt voor isolering en fundering van nieuwe gebouwen, is afkomstig uit schoon gerecycled glas. ,,Dat productieproces is nu nog veel goedkoper en betrouwbaarder'', bekent Steiner. ,,Maar mochten in de toekomst de milieueisen strenger worden en de technologie zich verder ontwikkelt, dan is het zeker mogelijk.''