Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuschade door onverkocht textiel ongekend hoog

  •    •  
04-03-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
ouwe kleding kopie

Afgedankte kledingstukken

© Henny Radstaak

Op z'n minst 264.000 ton textiel wordt jaarlijks vernield. De ravage die retour gestuurde kleding en ander onverkocht textiel jaarlijks aanricht is enorm. Een nieuw rapport voor het Europees Milieuagentschap (EEA) geeft dit aan, meldt Trouw.

Het is de ondergrens. Het rapport, dat maandag verschijnt, schat dat over heel Europa 4 tot 9 procent van alle kleding wordt vernietigd. Ga je uit van die 9 procent, dan gaat het om 594.000 ton. Het equivalent van 3,4 miljard T-shirts.

Vernietiging van textiel

De vernietiging van textiel zorgt daarmee ook voor een fikse voetafdruk, berekende het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek in opdracht van de EEA. Het gaat om maximaal 5,6 miljoen ton CO2, vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot van 1 miljoen benzinewagens op de weg.

Volgens Tom Duhoux, projectleider van het onderzoek, blijkt uit het meest recente cijfer uit Nederland dat hier jaarlijks 8,9 miljoen stuks onverkochte kleding worden verbrand.

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.