Vroege Vogels

Milieuministers steunen megatest chemische stoffen

  •  
17-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_107241.jpg

© vlag

De milieuministers van de EU-landen steunen het Europese plan om het merendeel van de chemische stoffen te onderzoeken. Het milieu en de gezondheid hebben baat bij 's werelds grootste chemietest, zo is de gedachte. Van veel bestaande stoffen zijn de effecten eigenlijk nooit goed onderzocht. Als blijkt dat ze te gevaarlijk zijn, kan Europa ze alsnog verbieden.
De milieuministers bepaalden dat maandag bij een EU-vergadering in Luxemburg. ,,Een grote stap voorwaarts'', zei de woordvoerster van Europees Commissaris Dimas (Milieu). ,,De ministers bleken echt bereid om vooruit te gaan''.
De Europese Commissie kwam eind 2003 met het voorstel voor de Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën (Reach). De ministers van Economische Zaken en het Europees Parlement moeten in november nog toestemming geven voor het plan.
Bedrijven krijgen dan elf jaar de tijd voor de onderzoeken en de registratie. De kosten voor de industrie belopen enkele miljarden euro's.
De milieuministers hadden maandag nog wel twijfels over enkele details. Zo is nog onzeker of bedrijven de gegevens zelf moeten aanmelden of dat ze mogen wachten op een verzoek.
De vraag is ook of dezelfde regels moeten gelden voor producten die de stoffen bevatten. Staatssecretaris Van Geel (Milieu) vindt van wel. Voor inkt moeten dezelfde regels gelden als voor inktlint. In beide gevallen worden mensen aan de producten blootgesteld, aldus de staatssecretaris.
Van Geel pleitte verder voor de bureaucratische rompslomp in de procedures te beperken. Hij zei dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de circa 100.000 stoffen die ze in de handel brengen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.