Het is voor consumenten nog erg moeilijk om voedingsproducten te kunnen vergelijken op milieuvriendelijkheid. Volgens Mariette van Amstel, die deze maand zal promoveren aan de universiteit van Utrecht, zijn milieukeurmerken niet geheel betrouwbaar.
Ze heeft een model ontwikkelt waarmee de betrouwbaarheid van verschillende soorten keurmerken op milieuvriendelijkheid kan worden vergeleken. Zo heeft ze naar onder andere keurmerken als EKO en Milieukeur bekeken. Naast de algemene keurmerken kwamen ook de productspecifieke keurmerken als de 'Conservation Grade’ op de verpakking van Jordans muesli en de ‘gecontroleerde natuurvriendelijke teelt’ van Bonduelleaan te pas.
Geen van de verschillende soorten keurmerken, algemene en specifieke, zijn volledig betrouwbaar. Van Amstel ontdekte ook dat er ook geen volledig onbetrouwbare keurmerken tussen zitten. Het meest betrouwbare keurmerk is de Conservation Grade van Jordans muesli. Deze fabrikant meet de biodiversiteit, de verscheidenheid in genen, soorten en ecosystemen in een regio, en de resultaten staan ook op hun website.