Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie waarschuwt tegen biobrandstof van Finse dieselproducent

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oliepalm_n.jpg
Het Finse Neste Oil maakte gister bekend dat de grootste Europese biodieselfabriek in de Rotterdamse haven in gebruik is genomen. De fabriek in Rotterdam heeft de capaciteit om 800.000 ton biomassa per jaar te verwerken. Ongeveer de helft van de grondstoffen die Neste gebruikt voor de productie van biodiesel, bestaat uit palmolie. Daarmee stijgt de Nederlandse palmolie import dus drastisch. “Neste Oil jaagt zo vanuit Nederland de ontbossing in Maleisië en Indonesië verder aan. Ook zorgt het bedrijf er voor dat nog meer schaarse landbouwgrond wordt ingezet om de zogenaamd groene brandstof te produceren,” aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. “Dit is een zwarte dag voor de tropische bossen en de voedselzekerheid in ontwikkelingslanden.”
IOI
"De uitbreiding van palmolieplantages is de grootste aanjager voor ontbossing in Indonesië en Maleisië. Daarnaast zorgt de productie van biobrandstoffen uit palmolie voor hoge CO2-emissies als gevolg van droogleggen van veengronden en zijn de plantages de oorzaak van tal van landconflicten.", aldus Milieudefensie in een persbericht. Neste's belangrijkste palmolieleverancier, het Maleisische IOI, ligt onder vuur omdat er een klacht van elf organisaties tegen ze loopt wegens wetsovertredingen, fraude en ontbossing in Ketapang, Indonesië, en over een langdurig landconflict in Sarawak, Maleisië. De klacht die is ingediend bij het klachtenloket van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), heeft er toe geleid dat het proces van certificering van de palmolie van IOI als duurzaam is opgeschort.
Ontmoedigen
Tal van internationale organisaties waaronder de Wereldbank, de voedsel- en landbouw organisatie van de VN FAO, en de G20 hebben zich uitgesproken om het gebruik van plantaardige oliën en graan voor brandstof te ontmoedigen om voedselprijzen en biodiversiteit niet verder onder druk te zetten. Sinds kort profileert Neste Oil zich echter ook als toekomstige leverancier van groene vliegtuigbrandstof, gebaseerd op onder meer palmolie en jatropha-olie.
Rapport
Vorige week lekte een rapport uit van de European Environmental Agency, een commissie die de Europese Commissie adviseert, waarin, volgens Milieudefensie, duidelijk wordt dat biobrandstoffen juist kunnen leiden tot extra uitstoot van broeikasgassen. Ritsema: “Wij roepen luchtvaartmaatschappijen als de KLM dan ook op niet in zee te gaan met Neste Oil.”
Bron: Milieudefensie
Foto: net geoogste trossen oliepalm (cc) Adaduitokla

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.