Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie vs. Shell

  •  
12-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oliegigant Shell was deze week in het nieuws vanwege de aangespannen rechtszaak door vier Nigeriaanse boeren.
Vervuilen
Milieudefensie klaagt de oliemaatschappij namens de boeren aan voor het vervuilen van hun dorpen en leefomgeving. Daarnaast claimen de boeren dat Shell verzaakt om de verontreiniging op te ruimen. Allard Castelein is vice-president milieuzaken binnen Shell International. Hij gaat samen met de campagneleider van Milieudefensie Geert Ritsema in discussie over deze oliekwestie.
Verantwoorden
Het is voor het eerst dat een multinational als Shell zich in eigen land moet verantwoorden voor zaken die zich in het buitenland afspelen. Volgens de schuldeisers is Shell sinds 2005 verantwoordelijk voor de olielekkages in de pijpleidingen. Deze zouden zijn veroorzaakt vanwege achterstallig onderhoud. Het olieconcern weerlegt de aantijgingen en stelt dat de scheuren in de leidingen zijn ontstaan door oliedieven.

Rechtszaak

Het heeft vier jaar geduurd voordat de rechtszaak kon beginnen. Shell was van mening dat een Nederlandse rechter niet bevoegd zou zijn om uitspraken te doen over Nigeria. Op 11 oktober is de rechtszaak van start gegaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.