Milieudefensie verbijsterd over houding kabinet
• 25-06-2012
• leestijd 2 minuten
Milieudefensie is verbijsterd over de positieve houding waarmee het Nederlandse kabinet de duurzaamheidstop Rio +20 verlaat. Afgelopen ochtend zei demissionair staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) tijdens een bijeenkomst bij de consul-generaal in Rio dat ‘het glas half vol en niet half leeg is.’ Milieudefensie begrijpt niet waar deze opvatting op gestoeld is.
Afschaffen van subsidies
Campagneleider Geert Ritsema: ‘Een aantal maatregelen die van levensbelang zijn voor het redden van de planeet, zijn onder invloed van het bedrijfsleven tandenloze compromissen geworden. Er is geen enkele concrete afspraak gemaakt over het afschaffen van subsidies op fossiele brandstoffen, terwijl dat aanvankelijk wel de bedoeling was. De lidstaten blijken ook niet bereid om bedrijven verantwoordelijk te houden voor de milieuschade en mensenrechtenschendingen die ze veroorzaken. Zelfs niet om hen te verplichten daarover te rapporteren. Tot overmaat van ramp is het concept ‘groene economie’ tegen de zin van de G77, de ontwikkelingslanden, in de overeenkomst blijven staan. Wij vrezen dat grondstoffen, schoon water, frisse lucht, bossen en landbouw daardoor straks alleen nog maar toegankelijk zijn voor de hoogste bieders en dat zijn de grote bedrijven.’
Lichtpunten
Toch ziet Milieudefensie nog steeds lichtpunten. ‘Tijdens de top is grote verontwaardiging ontstaan onder de vele aanwezige organisaties -boeren, arbeiders, activisten, inheemse volkeren, vrouwen- en jongerenbewegingen- die zich niet vertegenwoordigd voelen door de regeringen die dit akkoord tot stand hebben gebracht. Dat heeft geleid tot een brede, wereldwijde volksbeweging die zich blijft verzetten tegen de richting die de VN wil inslaan. Milieudefensie doet daar aan mee. De breed gedragen onvrede over het Rio-akkoord moet vroeg of laat leiden tot gehoor. Het kan niet zo zijn dat het bedrijfsleven de dienst uitmaakt in het grootste huis van de democratie, de Verenigde Naties.’
Invloed
Milieudefensie en koepelorganisatie Friends of the Earth International hebben de VN tijdens de top opgeroepen een einde te maken aan de veel te grote invloed van het bedrijfsleven op de besluitvorming van de VN. Uit het rapport ‘Reclaim the UN from Corporate Capture’ van Friends of the Earth International blijkt dat het de Verenigde Naties zelf zijn die de deur sinds 1992 wagenwijd hebben open gezet voor het internationale bedrijfsleven, met als gevolg dat discussies over duurzame energie, landbouw en voedselvoorziening, biodiversiteit en watervoorziening worden gedomineerd door marktpartijen.
Uit de nadere studie van Milieudefensie ‘Shell and corporate lobbying in the Rio +20 process’ blijkt dat de oliemagnaat de ruimte heeft gekregen van de VN om zich met vertegenwoordigers veel te nadrukkelijk te nestelen in zeer belangrijke lobby- en VN-organisaties.
Bron: Milieudefensie