Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie: trek schaliegasvergunning in

  •  
27-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schaliegas_stamp_01.jpg
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet de vergunningen voor het schaliegasbedrijf Cuadrilla zo snel mogelijk intrekken. Dat willen Milieudefensie en de Stichting Schaliegasvrij Nederland. Volgens de twee organisaties heeft Kamp geen enkele garantie dat Cuadrilla bij vervuiling of aardbevingen voor de kosten opdraait. Ze doen daarom donderdag een officieel intrekkingsverzoek.
Dat zo'n garantie er niet is, blijkt uit correspondentie tussen het schaliegasbedrijf en het ministerie. Milieudefensie kreeg die via een WOB-verzoek. Volgens de organisatie heeft Kamp echter wel eerder gezegd dat er goede afspraken over waren gemaakt.
Een woordvoerder van Milieudefensie: ,,Mocht Cuadrilla straks gaan boren, en er gaat iets mis, dan staat Nederland dus met lege handen als het moederbedrijf niet thuisgeeft. Wie draait dan voor de schade op? Kamp gelooft Cuadrilla op haar blauwe ogen.''
Ook al staat de garantie niet in de vrijgegeven documenten, zij is er wel degelijk, zegt de woordvoerder van Kamp. Met Quadrilla is juridisch geregeld dat het bedrijf opdraait voor eventuele schade, mocht het tot proefboringen komen. Als Quadrilla de schade niet kan betalen, dan staat het moederbedrijf ervoor garant, aldus de woordvoerder, die er op wijst dat in een WOB-procedure bedrijfsgevoelige informatie niet openbaar gemaakt kan worden.
GroenLinks in de Tweede Kamer sluit zich aan bij de oproep om de vergunning van Quadrilla voor toekomstige boringen in te trekken. ,,Naast de milieurisico's, zoals vuil drinkwater, loopt Nederland met schaliegas ook een groot financieel risico. Bovendien helpt schaliegas niet om energieonafhankelijk van Rusland te worden, want het is slechts een druppel op een gloeiende plaat'', aldus GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Zij wil snel een Kamerdebat met Kamp.
Schaliegas is een alternatief voor aardgas, maar is in Nederland omstreden door onzekerheid over de gevolgen van het boren ernaar voor de bodem en het milieu.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.