Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Milieudefensie start kort geding om schone lucht

11 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
luchtvervuiling_Chris_Keating.jpg

© Foto: Chris Keating (Creative Commons)

Een jaar geleden kondigde Milieudefensie een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen. Deze rechtszaak heeft nog steeds niet plaatsgevonden, en daarom begint Milieudefensie een spoedprocedure aan om de overheid te dwingen snel maatregelen te nemen.

Bindende uitslag

Via een kort geding wil de milieuorganisatie snel een bindende uitslag van de rechter afdwingen. “Het probleem is veel te dringend om nog langer vooruit te schuiven. Sinds we de rechtszaak vorig jaar aankondigden zijn weer duizenden mensen overleden als direct gevolg van luchtvervuiling, nog eens vele tienduizenden werden ernstig ziek”, zegt Anne Knol, campagneleider bij Milieudefensie. "Elke dag dat we vervuilde lucht inademen is er één te veel."

Klachten door luchtvervuiling

Nederland is dit jaar weer op de vingers getikt door de Europese Commissie vanwege de slechte luchtkwaliteit. Luchtvervuiling is een van de belangrijkste oorzaken voor ziektes als bronchitis, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Volgens Milieudefensie doet de overheid veel te weinig om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zij pleiten onder meer voor een verlaging van de maximale snelheid.

Crowdfunding

Om de spoedprocedure te bekostigen is Milieudefensie een crowdfundingsactie gestart.

Meer over:

luchtvervuiling

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Jan Stroop
Jan Stroop11 mei 2017 - 13:58

Nog belangrijker is een verbod op 't gebruik van houtkachels in de bebouwde kom. Dat heeft meteen een enorm positief effect.  Maar er is wel durf voor nodig.