Milieudefensie start campagne 'Zelf meten is zeker weten!'
• 03-06-2009
• leestijd 2 minuten
Op zaterdag 6 juni starten Milieudefensie en een aantal lokale partners de campagne 'Zelf meten is zeker weten!'. De discussie over de luchtkwaliteit wordt nu vaak gevoerd aan de hand van ingewikkelde modelberekeningen en abstracte regelgeving waar weinig mensen wijs uit kunnen worden. “Maar hoe vies is nu de lucht in mijn straat?” Enkele honderden mensen gaan daarom de komende maand zelf meten.
Op zo'n 700 locaties in 90 gemeenten in het land, wordt in juni met zogenaamde 'Palmes-buisjes' de luchtkwaliteit gemeten. De deelnemers aan de actie kunnen de meetbuisjes ophangen in hun eigen straat of bijvoorbeeld op het schoolplein van hun kinderen. Na de meetperiode van drie weken worden de buisjes geanalyseerd door een onafhankelijk laboratorium. De meting wordt begeleid door de afdeling milieu van de GGD Amsterdam.
Tot nu toe waren burgers voor informatie over luchtkwaliteit vooral afhankelijk van met computermodellen berekende cijfers. Deze rekenmodellen en uitkomsten hiervan zijn al jarenlang onderwerp van discussie: kloppen de rekenmethodes en kloppen de ingevoerde omgevingskenmerken en verkeersaantallen? Op veel plaatsen voldoet Nederland niet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit en de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geadviseerde gezondheidsnormen worden vrijwel nergens gehaald. Luchtvervuiling kan leiden tot grote gezondheidsschade, ontwikkelingsachterstanden bij kinderen en vroegtijdige sterfte. Het is dus terecht dat mensen precies willen weten wat ze dagelijks inademen.
Meta Meijer, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie: “'Zelf meten is zeker weten’ sluit aan bij de ongerustheid van burgers over de luchtkwaliteit en over de gevolgen van vieze lucht voor de gezondheid. De beschikbare meetpakketten waren in een mum van tijd vergeven. Milieudefensie gebruikt de uitkomsten van de metingen om te onderzoeken of de door overheden gebruikte rekenmodellen wel betrouwbaar zijn. Als de lucht vuiler blijkt dan de modellen hadden voorspeld, zijn er betere modellen en extra maatregelen nodig voor gezonde lucht.”
Bron: Milieudefensie