Vroege Vogels

Milieudefensie sleept staat voor de rechter om gezondere lucht

  •  
08-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Milieudefensie sleept staat voor de rechter om gezondere lucht
De rechter moet de staat zo snel mogelijk bevelen maatregelen te nemen om de lucht in Nederland gezonder te maken, dat eist Milieudefensie. De dagvaarding voor een kort geding is al naar de rechtbank in Den Haag gestuurd. 23 augustus dient de zaak.

Bodemprocedure tegen de staat

Er loopt ook een bodemprocedure van Milieudefensie tegen de staat. In die zaak klaagt Milieudefensie de Nederlandse staat aan voor het schenden van mensenrechten: “De gezondheid van burgers loopt ernstige schade op, doordat de staat te weinig doet aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Daarmee wordt het grondrecht op gezondheid geschonden”, zegt Milieudefensie.
Omdat de behandeling van de bodemprocedure pas in november gepland staat, zamelde Milieudefensie via crowdfunding geld in om zo snel mogelijk een kort geding aan te kunnen spannen. Dankzij 467 mensen werd in vijf dagen tijd de benodigde 9.500 euro opgehaald. Wachten tot de bodemprocedure is afgehandeld, is geen optie voor Milieudefensie: “want we ademen iedere dag met zijn allen schadelijke ongezonde lucht in in Nederland.”

Europese Commissie

Niet alleen Milieudefensie heeft kritiek op het luchtbeleid van de Nederlandse overheid. In februari dit jaar noemde de Europese Commissie de luchtvervuiling in Nederland ‘zorgwekkend’. Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan zelfs alle drie in de top 12 meest vervuilde stedelijke gebieden van Europa.
Bron: Zembla

Meer over:

luchtvervuiling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.