Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie sleept Shell voor de rechter

  •  
30-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
shell_pixabay
Milieudefensie staat vanaf dinsdag met zes andere organisaties tegenover Shell in de rechtbank in Den Haag. De eisers willen dat Shell over tien jaar 45 procent minder CO2 uitstoot dan in 2019. De zaak kan volgens de eisers grote gevolgen hebben voor fossiele bedrijven over de hele wereld. De zittingsdagen zijn op 1, 3, 15 en 17 december.

Het is volgens Milieudefensie voor het eerst dat een olie- en gasbedrijf via de rechter gevraagd wordt om een duurzamere koers te varen.

Klimaatakkoord

"Shell weigert te stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Daarom vragen we de rechter daar een einde aan te maken", zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie. "Het is geweldig dat veel Nederlanders dat ondersteunen, de volledige juridische kosten van 500.000 euro wordt door donaties gedekt. Dat Shell - net als iedereen - mee moet doen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen, leeft onder veel Nederlanders."

Volgens Milieudefensie steekt Shell jaarlijks tientallen miljarden, zo'n 95 procent van al zijn uitgaven, in het oppompen van olie en gas. "Dan 'omarm' je het Klimaatakkoord van Parijs niet zoals Shell zegt, dan wurg je het", aldus Pols.

Alleen als grote vervuilende bedrijven zoals Shell ook gaan meedoen en hun CO2-uitstoot verminderen kan de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden blijven, meent Milieudefensie.

In 2050 uitstootvrij

Shell zegt het eens te zijn met Milieudefensie dat er nu actie nodig is tegen klimaatverandering. "Wat de energietransitie gaat versnellen, is effectief overheidsbeleid, investeren in technologie en ander consumentengedrag. Deze rechtszaak draagt hieraan niets bij", aldus het concern. "Het aanpakken van zo’n grote uitdaging vereist een gezamenlijke en wereldwijde aanpak. Shell speelt daarin zijn rol."

Shell sprak eerder de ambitie uit om in 2050, of eerder, een bedrijf met netto nul uitstoot te zijn. Het bedrijf investeerde daarvoor in Nederland naar eigen zeggen onder meer in wind- en zonne-energie en maatregelen om de uitstoot van de eigen activiteiten te verminderen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.