Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie richt pijlen op accountants van grote vervuilers

  •  
26-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
power-station-gc19b5e546_1920

© Steve Buissinne via Pixabay

Milieudefensie heeft een brief gestuurd aan de accountantskantoren van de 29 grote vervuilers, waaronder ING, Ahold, Schiphol, BAM Groep en Unilever. De milieuorganisatie wijst de boekhouders op hun verantwoordelijkheid in het tegengaan van klimaatverandering. Donald Pols, directeur van MilieudefensieAccountants moeten gevaarlijke klimaatverandering aanmerken als kernpunt in de controle van de jaarrekening. Daarbij zijn zij verplicht om te handelen wanneer grote bedrijven onvoldoende actie ondernemen hiertegen”. 

Eerder dit jaar bleek uit de Klimaatcrisis-Index dat  de grote bedrijven tekortschieten in het nemen van klimaatmaatregelen. De Klimaatcrisis-Index is een onderzoek van NewClimate Institute naar de klimaatplannen van de 29 grote vervuilers.

Controlepunt

Milieudefensie richt haar pijlen nu op de accountantskantoren van de grote vervuilers: KPMG, Deloitte, PwC en EY. Het was EY dat in april vorig jaar als controlerend accountant van Shell voor het eerst de financiële impact van klimaatverandering en de energietransitie als kernpunt van de controle benoemde. In dat jaarverslag werd ook vastgesteld dat Shell geen, voor de accountant controleerbaar, beleid voert dat in lijn is met de eigen doelstelling van Shell om per 2050 een netto-nul-uitstoot te realiseren.

Pols: “Deze accountant heeft een belangrijk signaal afgegeven; het is nu tijd dat vakgenoten gaan volgen. De accountants van de grote vervuilers moeten de effecten en risico’s van klimaatverandering op de financiële positie van deze bedrijven als een vast controlepunt gebruiken bij het opstellen van het jaarverslag.”

Greenwashing

Volgens de milieuorganisatie moeten de accountantskantoren inzicht krijgen in de manier waarop gevaarlijke klimaatverandering een risico vormt voor de bedrijven. Ook moeten de boekhouders greenwashing doorzien die bedrijven ook in hun jaarverslagen doorvoeren als het gaat om hun eigen bijdrage aan het klimaatprobleem en aan de oplossing ervan.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.