Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie plant illegaal bomen in Brussel

  •  
28-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
milieudefensie_bomenplanten.jpg
Vannacht hebben activisten van Milieudefensie en  Friends of the Earth Vlaanderen & Brussel illegaal bomen geplant in Brussel. Onder meer op de Grote Markt, bij het Atomium en bij de Europese Commissie. De actie illustreert de absurde situatie dat het planten van bomen strafbaar is, terwijl de Europese handel in illegaal gekapt hout ongestraft blijft. Beide organisaties roepen de Europese Commissie op om milieuwetgeving in te stellen. Vanmorgen boden de organisaties een boom aan aan Eurocommissaris Dimas (Milieu).
Beide organisaties roepen de Europese Commissie op om milieuwetgeving te steunen die vereist dat alle hout en houtproducten op de Europese markt alleen uit legale bronnen en verantwoord beheerde bossen komt. Eurocommissaris Dimas deelt de zorgen van de milieuorganisaties. Hij noemde vanochtend klimaatverandering een 'belangrijke reden om iets aan het probleem te doen'. Hij stelt dat 'bindende regelgeving' daarvoor noodzakelijk is. Een datum waarop die regelgeving er zou moeten zijn, kon Dimas niet noemen.
'We zijn blij dat Dimas onze zorgen deelt. Maar het tempo waarmee de noodzakelijke wetgeving tot stand komt, is veel te langzaam,' aldus Anne van Schaik, campagneleider van Milieudefensie. Om de noodzakelijke wetgeving te bespoedigen zal de boomplantactie in andere landen worden vervolgd. In Nederland is eerder wel aangifte gedaan van illegale kap en gerelateerde handel, maar die kon het openbaar ministerie niet in behandeling nemen.
Voortrazende ontbossing leidt tot verlies van biodiversiteit, sociale conflicten, diepe armoede en wakkert klimaatverandering aan. Twintig procent van de CO2-uitstoot komt door ontbossing. Overexploitatie en illegale kap zijn belangrijke oorzaken van ontbossing. Illegale kap is wijdverspreid in veel houtproducerende landen, vooral in landen waar overheden zwak zijn en corruptie welig tiert. Het aandeel illegale kap in Indonesië ligt tussen de 70 en 90 procent. En in regio's zoals de Amazone, het Congo Bekken en Rusland is ongeveer de helft van alle houtkap illegaal.
De Europese Unie lanceerde het 'Forest Law Enforcement Governance and Trade Action Plan' (FLEGT) in 2003, een actieplan om illegale kap en handel tegen te gaan. Het FLEGT-proces is in een cruciale fase gekomen, waarin beslissingen over om wetgeving moeten worden genomen.
Bron: Milieudefensie
Foto: Michiel Wijnbergh

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor