Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie op missie in Nigerdelta

  •  
10-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Olievlek_19.jpeg
Medewerkers van Milieudefensie zijn van woensdag 9 november tot en met zondag 13 november op een korte onderzoeksmissie in de Nigeriaanse Delta. Zij bezoeken onder andere een aantal door olielekkages vervuilde locaties die zijn onderzocht door Unep, de milieu-organisatie van de Verenigde Naties. Op donderdag 17 november is er een debat in de Tweede Kamer over dit onderzoek en over de rol van het Nederlandse oliebedrijf Shell bij de ernstige en jarenlange olievervuiling in het gebied. Milieudefensie heeft er bij de overheid sterk op aangedrongen dat dit debat plaats zou vinden
Concrete stappen
In het onderzoeksrapport van de Unep, dat in augustus uitkwam, staat hoe de vervuiling in de Nigerdelta zou moeten worden opgeruimd en hoe dat tot nu toe is gedaan. Uit het onderzoek bleek dat Shell, het belangrijkste oliebedrijf in Nigeria, jarenlang onvoldoende heeft opgeruimd en niet volgens de wet en internationale standaarden voor de oliewinning werkt. Shell betwist de uitkomsten niet, maar lijkt vooralsnog geen concrete stappen te zetten om schoon te gaan maken.
Duidelijkheid
Geert Ritsema, themacoördinator internationale campagnes van Milieudefensie en op dit moment in Nigeria: “We zijn benieuwd wat er sinds augustus is gebeurd in het gebied en of Shell al maatregelen heeft getroffen. We gaan hier met mensen praten en vervuilde locaties bekijken en fotograferen. We zijn blij dat het Unep-rapport duidelijkheid heeft gegeven over de schaal en impact van de vervuiling en over de oorzaken. Nu willen we in de gaten houden of er met die bevindingen ook daadwerkelijk genoeg wordt gedaan: Shell moet verantwoordelijkheid nemen en de troep opruimen. Daarvoor is ook druk vanuit de Nederlandse overheid nodig.”
Programma missie
Naast het bekijken van locaties uit het Unep-rapport bezoekt de missie ook een aantal van de Nigeriaanse boeren en vissers met wie Milieudefensie in Nederland een rechtszaak heeft aangespannen tegen Shell. Ook een bezoek aan een jaarlijkse milieu-conferentie van Milieudefensie's Nigeriaanse zusterorganisatie Environmental Rights Action (ERA) staat op het programma. Geert Ritsema neemt daar deel aan een paneldiscussie en vertelt over de Shell-rechtszaak. Ook bezoeken de Milieudefensie-medewerkers een herdenkingsceremonie voor de op 10 november 1995 vermoorde activist Ken Saro-Wiwa.
Korte actie
Na terugkomst in Nederland zal Milieudefensie de bevindingen van de missie bekend maken. Op 17 november, als er in de Tweede Kamer over het Unep-rapport wordt gesproken, organiseert Milieudefensie een korte actie op Het Binnenhof. Voorafgaand aan het debat biedt Geert Ritsema aan minister Verhagen van Economische Zaken de handtekeningen aan van Nederlanders die hem oproepen om er bij Shell op aan te dringen dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt in Nigeria. Verhagen krijgt ook een bijzonder 'cadeautje' uit de Nigerdelta. De actie vindt plaats van 13.30 – 14.30 uur.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.