Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie ontdekt fout hout in EU-bouwprojecten

  •  
19-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
boomstammen.jpg
Milieudefensie trof de afgelopen maanden in vier bouwprojecten van de Europese Unie fout hout aan. Het hout komt uit de Amazone, Centraal Afrika, Rusland en Indonesië, waar op grote schaal illegaal en destructief wordt gekapt, en is ingekocht bij leveranciers die illegaal kappen. Milieudefensie biedt het rapport woensdag 19 maart aan Eurocommissaris Dimas (milieu) aan met een fanfare van kettingzagen en hakbijlen. Milieudefensie roept de Europese Commissie op om met bindende milieuwetgeving het illegaal gekapte hout van de Europese markt te weren.
Milieudefensie onderzocht het houtgebruik in bouwprojecten die de Europese Unie financiert en waar de Europese Commissie zelf in gehuisvest is. Milieudefensie trof in deze recente bouwprojecten de houtsoorten vuren, meranti, ipé en azobé aan zonder certificaat voor legaal of duurzaam bosbeheer. Het meranti hout is afkomstig uit gebieden waar tot tachtig procent van de kap illegaal is. Het azobé hout is geleverd door een Kameroenees en Italiaans kapbedrijf die illegaal kappen in Kameroen. In het onderzoeksrapport staat in welke gebouwen het foute hout is aangetroffen.
De Europese Commisie werkt al sinds 2003 aan het FLEGT-actieplan om de illegale houtkap en handel tegen te gaan, maar er is nog steeds geen wetgeving die het illegaal gekapte hout van de Europese markt weert. 'De Europese Commissie houdt zelfs in haar eigen bouwprojecten het illegaal en destructief gekapte hout niet buiten de deur. De oerbossen gaan in razend tempo voor de bijl voor onze bouwprojecten. Het is nu de hoogste tijd voor bindende milieuwetgeving om deze criminele handel tegen te gaan', aldus Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie.
Illegale kap en gerelateerde handel is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde ontbossing van dertien miljoen hectare per jaar, ongeveer de oppervlakte van Griekenland. Ontbossing leidt tot een verlies aan biodiversiteit en versterkt de armoede van zeker een miljard mensen die van de bossen afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. De helft van het hout dat de Europese Unie importeert uit de risicogebieden Centraal Afrika, Amazone, Rusland en Indonesië, is illegaal gekapt. Producentenlanden verliezen jaarlijks vijftien miljoen US dollar aan inkomsten door illegale kap, acht keer zoveel als de officiële ontwikkelingshulp aan de bossensector in ontwikkelingslanden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor