Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie kraakt industrieterrein Moerdijk

  •  
01-12-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_63309.jpg
Op 30 november kraakte Milieudefensie een stuk grond op het grootschalige bedrijventerrein Moerdijk. De grond is eigendom van Shell en ligt al ruim dertig jaar braak. Op het terrein wordt het kantoor van 'Makelaardij Milieudefensie' gevestigd onder het motto: 'Hier bewijst Milieudefensie dat Moerdijk-2 overbodig is' op Moerdijk-1 is nog 300 hectare direct beschikbaar.'
'Het is bespottelijk dat er plannen zijn voor een nieuw bedrijventerrein bij Moerdijk, terwijl op het bestaande terrein nog minstens 300 hectare braak ligt' , aldus campagneleider Willem Verhaak van Milieudefensie.
Milieudefensie blijft tot 6 december op het terrein. Dan spreekt de Tweede Kamer zich uit over de Nota Ruimte van minister Dekker (VROM). De minister heeft in die nota de aanleg van een nieuw grootschalig bedrijventerrein van 600 hectare bij Moerdijk, de Moerdijkse Hoek ook wel Moerdijk-2 genoemd, aangemerkt als ‘topproject’. Uit het vandaag gepresenteerde onderzoek Nut en noodzaak van Moerdijkse Hoek van Erik Louw (TU-Delft) en Han Olden (STOGO) in opdracht van Milieudefensie, blijkt echter dat aanleg van Moerdijkse Hoek overbodig is. Aanleg zal slechts leiden tot leegstand en verloedering van andere bedrijventerreinen in West-Brabant.
Op het huidige grootschalige bedrijventerrein Moerdijk ligt al dertig jaar 300 hectare (netto) grond braak, een kwart van de uitgeefbare oppervlakte! Die grond is in het verleden voor een appel en een ei verkocht aan bedrijven die er vervolgens niets mee doen. Het grootste deel van de braakliggende grond, 200 hectare, is in bezit van Shell. Daarom heeft Milieudefensie dit terrein gekraakt.
De kraak is niet specifiek gericht tegen Shell, maar tegen minister Dekker. Zij meent dat er de komende vijftien jaar 33.000 hectare (bruto) nieuwe bedrijventerreinen aangelegd moeten worden, terwijl eenderde van de bestaande bedrijventerreinen er verwaarloosd en deels verlaten bijligt.
Milieudefensie roept de Tweede Kamer op om op 6 december Moerdijkse Hoek en alle andere overbodige bedrijventerreinen uit de Nota Ruimte te schrappen. Om te voorkomen dat nog meer van de schaarse rust en het Nederlandse landschap verdwijnt.
Het volledige rapport van Erik Louw en Han Olden kunt u downloaden:
Nut en noodzaak van Moerdijkse Hoek (PDF) 48 pagina's

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.