Vroege Vogels
theme-icon
Klimaatverandering

Milieudefensie kondigt nieuwe klimaatzaak aan

  •  
29-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
923 keer bekeken
  •  
uitstoot

© bron: pixabay

Na Shell kan nu een ander groot bedrijf in Nederland zijn borst nat maken. Milieudefensie start eind dit jaar een nieuwe klimaatzaak tegen een bedrijf dat veel broeikasgassen uitstoot. Dat heeft Milieudefensie directeur Donald Pols vanochtend bekend gemaakt tijdens de Vroege Vogels uitzending op NPO Radio 1.

In 2021 werd Shell veroordeeld door de rechter in een zaak, die Milieudefensie had aangespannen. Het energiebedrijf moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderd hebben. In maart 2022 is Shell in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak. 

De rechter oordeelde in 2021 dat het olie- en gasbedrijf "het hare moet doen om bij te dragen aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering". Voor de rechtbank staat vast dat de multinational bijdraagt aan de opwarming van de aarde "vanwege de enorme omvang van de CO2-uitstoot waar ze verantwoordelijk voor is". In het vonnis verwijst de rechter onder meer naar de inzichten van VN-klimaatpanel IPCC. 

Na de gewonnen klimaatzaak tegen Shell heeft Milieudefensie nog 29 grote bedrijven gevraagd naar hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Die zijn doorgerekend door het NewClimate Institute, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in klimaatbeleid. Volgens de milieuorganisatie blijkt uit de berekeningen dat de klimaatplannen van grote bedrijven, die in Nederland zijn gevestigd "nog ernstig tekortschieten". Milieudefensie stelt dat alle bedrijven in 2030 hun CO2-uitstoot met minstens 45 procent verminderd moeten hebben. 

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Vogel1234
Vogel123430 jan. 2023 - 20:41

Ik heb eens gemeten hoeveel CO2 2 personen uitstoten in een woonkamer van 100m3. Per dag ..Zonder bewoners bevat de lucht 0,04%. Met 2 personen wordt dit 0,08%.Een verdubbeling dus , Reken maar uit wat de bijdrage van 8 miljard mensen zal zijn per dag.