Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie en Nigeriaanse boeren geen inzage in Shell-documenten

  •  
15-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olie.jpg
De rechtbank in Den Haag heeft vandaag besloten om Milieudefensie en Nigeriaanse boeren geen inzage te verlenen in interne Shell documenten, die, volgens Milieudefensie, meer licht kunnen werpen op de toedracht rond lekkages uit Shell-oliepijpleidingen in Nigeria en op de betrokkenheid van het Nederlandse moederbedrijf van Shell daarbij. Het verzoek om inzage was onderdeel van een rechtszaak van in totaal vier Nigeriaanse boeren en Milieudefensie tegen het oliebedrijf, wegens het veroorzaken van olievervuiling in de Nigerdelta en wegens het aanrichten van schade aan de akkers en visvijvers van de boeren.
Verantwoordelijk
Alleen een aantal rapporten die door onderaannemers zijn opgesteld mogen door de advocaat van Milieudefensie en de boeren worden ingezien. Het gaat om rapporten van een onderaannemer van Shell in het dorp Goi, een van de dorpen waarover de rechtszaak handelt. Documenten over de mate waarin het in Nederland gevestigde moederbedrijf van Shell verantwoordelijk is voor olielekkages in Nigeria, mogen niet worden ingezien. De rechtbank geeft daarvoor als reden dat pas inzage kan worden gegeven als voldoende is onderbouwd dat Shell aansprakelijk kan zijn voor de schade als gevolg van olielekkages. Milieudefensie wijst er op dat een deel van die bewijzen nu juist uit de opgevraagde documenten bestaat, maar dat andere belangrijke bewijzen voor deze aansprakelijkheid later in de zaak nog geleverd gaan worden. De rechtbank oordeelde eveneens dat Milieudefensie samen met de boeren kan blijven optrekken. Shell verzette zich vergeefs tegen het feit dat ook Milieudefensie als procespartij optreedt.
Medeverantwoordelijk
Milieudefensie betreurt de uitspraak van de rechtbank, maar is er tegelijkertijd van overtuigd dat zowel het moederbedrijf als de Nigeriaanse dochter van Shell uiteindelijk ook zonder de opgevraagde documenten aansprakelijk zullen worden gesteld voor de olievervuiling die het bedrijf op het land en in de visvijvers van de Nigerianen heeft veroorzaakt. Geert Ritsema van Milieudefensie: “Het vonnis van vandaag maakt het voor ons lastiger om aan te tonen dat het hoofdkantoor van Shell in Nederland mede-verantwoordelijk is voor de lekkages in Nigeria. Maar het doet niets af aan de groeiende stapel bewijsstukken die aantonen dat Shell in Nigeria op grote schaal het milieu vervuilt en de mensenrechten schendt.”
Milieudefensie wijst onder meer op een recent rapport van het UNEP -het milieubureau van de Verenigde Naties- over Ogoniland, een belangrijk deel van de olierijke Nigerdelta. Daarin wordt vastgesteld dat op tweederde van de plekken waar Shell zegt te hebben schoongemaakt nog steeds ernstige olievervuiling ligt. Bovendien constateert UNEP dat Shell zich niet houdt aan de wettelijke normen en interne procedures voor het opruimen van olielekkages.
Transparantie
Uit het vonnis van vandaag blijkt volgens Milieudefensie dat transparantie bij grote ondernemingen ver te zoeken is. “Blijkbaar zit de wetgeving in Nederland zo in elkaar dat grote bedrijven belangrijk bewijs kunnen achterhouden.”, aldus Ritsema van Milieudefensie.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor