Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie en foodwatch blij met strenger toezicht import exotisch fruit

  •  
15-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groente_15.jpg
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) maakt vandaag bekend strenger toezicht te gaan houden op importeurs van exotische groenten en fruit. Milieudefensie en foodwatch zijn positief over het verscherpen van het toezicht. Deze organisaties publiceren al jaren de Gifmeter, waarin de meetgegevens naar resten landbouwgif worden gepubliceerd. “Uit de Gifmeter blijkt dat veel producten in de supermarkten die de wettelijke norm voor gifrestanten overschrijden van buiten Europa komen. De gezondheidsrisico's zijn onduidelijk en toch liggen deze producten gewoon in de schappen van de supermarkten. Strenger toezicht is dus broodnodig,” aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie.
Vervuilde producten
De Gifmeter kijkt onder andere naar het land van herkomst. Landen van buiten de EU zijn sterk vertegenwoordigd in de top 10 van landen van afkomst van de meeste vervuilde producten. Volgens de organisaties is het dan ook een effectieve maatregel om juist op de import van exotische groente en fruit strenger te controleren. Producten uit landen als Vietnam, India en Maleisië laten in de steekproeven van de NVWA in ruim een derde van de gevallen een overschrijding van de wettelijke norm zien.
Schonere producten
De Gifmeter informeert over gif op groenten en fruit om de landbouwsector en supermarkten te bewegen tot het produceren van schonere producten en meer transparantie. Milieudefensie en foodwatch, die samen de campagne 'Weet wat je eet' voeren, willen groenten en fruit zonder gif. De organisaties publiceren sinds 2006 de Gifmeter, een jaarlijkse ranglijst voor supermarkten, productielanden en producten. De ranglijst is gebaseerd op de resultaten van landelijke risicogestuurde steekproeven van inspecteurs van de NVWA van het ministerie van Economische Zaken Landbouw en Innovatie.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.