Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie eist maatregelen van Shell CEO Peter Voser

  •  
10-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olie_12.jpg
Milieudefensie eist middels een officiële brief aan Shell CEO Peter Voser dat de multinational tijdens de aandeelhoudersvergadering van 22 mei 2012 met een compleet  actieplan komt om de grootste olieramp ter wereld in Nigeria te stoppen. Milieudefensie wil tijdens die vergadering spreektijd om de vragen en eisen, zoals vermeld in de brief, verder toe te lichten en verwacht dan een serieus antwoord. Morgenochtend –donderdag 10 mei- maakt Milieudefensie de ramp met een publieksactie confronterend zichtbaar op vier lokaties in Nederland.  Onderdeel van de actie zijn grote foto’s van 2x3 meter die tonen hoe groot het drama in Nigeria is. Mensen kunnen in vele vormen steun bieden aan de eisen van Milieudefensie via de nieuwe, internationale campagnesite worsethanbad.org.
Brief
De bewoners en de rijke natuur van de Niger Delta gaan al jarenlang zwaar gebukt onder deze olieramp die veel groter is dan ‘Deepwater Horizon’ twee jaar geleden in de Golf van Mexico. Daarom eist Milieudefensie in een brief aan Peter Voser en Shell concreet vooruitzicht op:
 
* Een solide plan om de gigantische vervuiling op te ruimen
* Sluiting van alle oliebronnen die nog altijd illegaal gas affakkelen voor 1 januari 2013
* Een duidelijk plan om het onderhoud aan de vele lekkende pijpleidingen te verbeteren én adequate beveiling van de leidingen om diefstal en sabotage te voorkomen
* Serieuze financiële compensatie van de grote schade die boeren en vissers hebben opgelopen door de vernietiging van hun landbouwgrond en viswater
Steun
Shell heeft in de afgelopen decennia al vele tientallen miljoenen liters olie de Niger Delta in laten stromen omdat het bedrijf weigert het leidingennetwerk fatsoenlijk te onderhouden. Daarnaast houdt de Nederlandse multinational zich nog altijd niet aan het Nigeriaanse verbod op het affakkelen van gas. Omdat het bedrijf nog altijd nauwelijks iets doet, richt Milieudefensie zich nu ook op publieke steun met een internationale campagne. Via worsethanbad.org worden bezoekers getuige van de ramp en hebben ze vele mogelijkheden om Milieudefensie te helpen. Er is zelfs een mogelijkheid voor drie personen om mee te gaan op een missie naar Nigeria om met eigen ogen te zien wat Shell veroorzaakt.
Op de foto
Morgenochtend tonen teams van Milieudefensie aan het publiek bij Amsterdam CS, Hoog Catharijne in Utrecht, Leiden CS en op het Plein in Den Haag de gevolgen van de eindeloze lekkages van Shell.  Mensen kunnen de ‘Worse than Bad’ campagne ondersteunen door zich voor dit dramatische scenario te laten fotograferen met een zelfgekozen tekst, bijvoorbeeld ‘I’m too late for work, because of oil spill’. De beelden worden online gepubliceerd.
Ingrijpen
Campagneleider Geert Ritsema:  ‘Vroeg of laat moet Shell gewoon een keer adequaat ingrijpen in de Niger Delta. Wij verwachten met deze nieuwe campagne en publieksacties aan het bedrijf duidelijk te maken dat onze eisen internationaal worden gedeeld.’
Bron: Milieudefensie
Vroege Vogels was samen met Milieudefensie naar Nigeria. Bekijk hier het fragment uit de uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.