Milieudefensie eist antwoord Peijs in 80 kilometerzaak
• 19-12-2005
• leestijd 2 minuten
Milieudefensie is naar de rechter gestapt om minister Peijs te dwingen snel te reageren op de eis om de maximumsnelheid op ruim 200 kilometer stadssnelweg te verlagen naar 80 kilometer per uur. Afgelopen donderdag dwarsboomde de voorzieningenrechter een poging van de minister om hier onderuit te komen. Op een schrijven van Milieudefensie liet de minister echter weten nog minstens een maand extra nodig te hebben. Milieudefensie acht dit onacceptabel en probeert Peijs nu met een dwangsom tot daden aan te zetten.
Campagneleider Verkeer Joris Wijnhoven: 'Het moet niet veel gekker worden. Peijs heeft nu ruim tien maanden de tijd gehad om inhoudelijk op onze eis te reageren en nog vraagt ze meer tijd. Ze lapt de uitspraak van de rechter gewoon aan haar laars. Daarom vragen we nu in een spoedprocedure aan de rechter om de minister een dwangsom op te leggen, zodat ze eindelijk met een reactie over de brug komt'.
De termijn die de rechter de minister had gesteld om te reageren op de eis voor snelheidsverlaging verliep vrijdag 16 december. Milieudefensie stuurt daarom vandaag een verzoek om een voorlopige voorziening naar de afdeling bestuursrecht van de rechtbank in Amsterdam. Milieudefensie vraagt de rechtbank een dwangsom van 150.000 euro op te leggen voor elke dag dat Peijs niet aan het vonnis tegemoet komt. Wijnhoven: 'Het is schandalig dat wij tot zo'n stap worden gedwongen. Maar kennelijk is dat nodig om nu eens van de minister te horen wat haar bezwaren zijn tegen een maatregel die aantoonbaar helpt om de lucht schoner te maken'.
Milieudefensie wil de maximumsnelheid om te beginnen verlagen op de A1, A2, A4, A9 en A10 in de regio Amsterdam, de A2, A12 en A27 bij Utrecht, de A4, A15, A16, A20 bij Rotterdam en de Drechtsteden, de A4 bij Den Haag, de 13 langs Delft, de A73 bij Nijmegen en de A2 langs Eindhoven en Den Bosch.