Vroege Vogels

Milieudefensie: dring gebruik oldtimers terug

  •    •  
21-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
syr_damaskus_oldtimer_06-05-15.jpg
Niet het bezit maar het gebruik van oldtimers moet aan banden worden gelegd, aldus Milieudefensie in reactie op de aangenomen motie in de Tweede Kamer over het afschaffen van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers.
De hobbyist
De motie, ingediend door de SP, stelt dat voor mensen die hobbymatig gebruik maken van een oldtimer de vrijstelling overeind moet blijven. Volgens Milieudefensie is het geen noodzaak om de hobbyist die een paar dagen per jaar een uitje maakt aan te pakken, zolang het dagelijks gebruik van verouderde auto's met hoge uitstoot maar terug wordt gedrongen.
Vuile, oude auto's
"Deze oude auto's zijn veel schadelijker voor het milieu en zorgen voor veel ongezondere lucht, dat moet worden aangepakt," aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. Hij wijst daarbij op een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving waaruit bleek dat oldtimers verantwoordelijk zijn voor tien procent van de uitstoot aan stikstofdioxiden en vijf procent van de fijnstofuitstoot door personenauto's in Nederland. Terwijl de oldtimers slechts 1,5 procent van het totaal aantal gereden kilometers van personenauto's in Nederland aflegden. Stumpe: "De oldtimers zijn per kilometer veel vervuilender, het aan banden leggen van dagelijks gebruik van oude diesels levert dan ook veel milieuwinst en gezondere lucht op."
Mileuzones
Daarnaast pleit Milieudefensie voor het invoeren van Milieuzones voor vervuilend personenverkeer. Daarbij moet niet gekeken te worden naar leeftijd, maar naar de uitstoot van een voertuig. Stumpe: "In Nederland is de lucht al in veel gebieden, zoals de grote steden, ongezond vies. Daar moet wat tegen gedaan worden."
Bron: Milieudefensie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.