Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieudefensie beplakt bomen voor behoud bossen

  •  
06-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_108028.jpg
In twaalf steden zijn vrijdag honderden bomen behangen met posters waarop staat dat ze worden gekapt ten behoeve van tuinmeubels, deuren en kozijnen. Hiermee wil Milieudefensie in Nederland de aandacht vestigen op de kap van bossen elders in de wereld, vooral in ontwikkelingslanden.
De bomen worden niet echt gekapt, meldt de milieuclub, omdat Nederland zuinig omgaat met bossen. Tegelijkertijd gebruiken mensen in Nederland wel allerlei producten die zijn gemaakt van gekapte bomen in tropische regenwouden, zoals tuinmeubelen, papier en kozijnen. Ook andere aan de boskap gelieerde producten vinden hun weg naar Nederland.
Zo wordt tropisch woud vernietigd om op die plek garnalen-kweekvijvers en oliepalm- en sojaplantages aan te leggen. De palmolie wordt verwerkt in zeep, ijsjes en patat. De soja van sojaplantages wordt onder meer verwerkt in diervoer, dat ook in Nederland wordt gevoerd aan runderen.
Bovendien zijn Nederlandse bedrijven betrokken bij de ontbossing, onder meer in Birma (Myanmar). Daar zijn volgens Milieudefensie Nederlandse houthandelarenbezig om in razend tempo de bossen leeg te maken, met steun van de militaire dictatuur.
Volgens Milieudefensie is wereldwijd al 46 procent van het bos verdwenen en gaat de kap in hoog tempo door. Daarvan worden planten- en diersoorten maar ook lokale inwoners de dupe, omdat hun natuurlijke leefomgeving verdwijnt.
Milieudefensie is vrijdag al gebeld door ongeruste mensen die denken dat de bomen op 9 mei echt gekapt worden, aldus een woordvoerster. De posters blijven nog enkele dagen hangen in Amsterdam, Arnhem, Culemborg, Delft, Haarlem, Hoenderloo, Hilversum, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Wageningen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.