Vroege Vogels

Milieuclubs: klimaat kan uitbreiding luchtverkeer niet aan

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_vogels_pixabay

© Bron: Pixabay

De Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport. Dat blijkt uit een pdf van het conceptbesluit dat de NOS in handen heeft en online heeft gezet. De lidstaten zijn akkoord gegaan, blijkt uit de brief. Daarmee is een van de belangrijkste hobbels voor het opengaan van de vernieuwde luchthaven genomen.
Bronnen bij de Europese Commissie bevestigen aan het ANP dat het besluit voor het eind van de maand naar buiten wordt gebracht, maar willen er inhoudelijk niet op ingaan.
De luchthaven in Lelystad, die vakantievluchten van Schiphol moet overnemen, zou aanvankelijk al in 2020 open moeten gaan, maar dat moest mede door het uitblijven van toestemming uit Brussel worden uitgesteld.

Stikstof

Door de toestemming uit Brussel zijn echter nog niet alle problemen opgelost. Bewonersgroepen in Gelderland en Overijssel willen dat de luchthaven pas opengaat als het luchtruim opnieuw is ingedeeld en de geplande laagvliegroutes zijn verdwenen. Ook een uitspraak van de Raad van State over stikstofproblemen zorgt nu al voor extra vertraging.

Milieu

Greenpeace, Natuur en Milieu en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland vinden dat de uitbreiding van Lelystad Airport moet worden afgeblazen. Dat deze administratieve hobbel is genomen, betekent volgens de drie organisaties niet dat Lelystad Airport open kan. "Het openen van de luchthaven veroorzaakt nog steeds grote klimaat- en natuurschade en zal zorgen voor veel overlast voor omwonenden. De enige manier om dat te voorkomen is door de uitbreiding van Lelystad Airport af te blazen. Deze grote vervuiler moet er niet komen, want het klimaat kan al deze vluchten niet aan."

Reactie ministerie

Het ministerie wil niet reageren op de inhoud van het document dat naar buiten is gekomen. "We hebben het oordeel van de commissie nog niet", zegt een woordvoerder. "De notificatieprocedure, die vertrouwelijk is loopt." De Commissie publiceert voor eind september haar officiële besluit.
Tegen die tijd hoopt het kabinet ook beter inzicht te hebben in de omvang van en mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem. Een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes doet daar momenteel onderzoek naar.
Luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven krijgen voorrang op Lelystad, staat in de regeling. Voorwaarde is wel dat ze de vluchten op Schiphol teruggeven aan de slotcoördinator op Schiphol of zelf gebruiken voor overstapvluchten. Dit is geldig tot een totaal van 25.000 vluchten per jaar. Na drie jaar volgt een evaluatie. Doel van deze verkeersverdelingsregel is ervoor te zorgen dat er minder vakantievluchten vanaf Schiphol vertrekken, zodat er ruimte ontstaat voor groei van zakelijke en overstapvluchten op de luchthaven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

haagbeuk
haagbeuk8 sep. 2019 - 11:22

Als vliegveld Lelystad uitgebreid gaat worden is iedere verdere discussie over klimaatverandering en dat we er wat aan moeten doen compleet zinloos. Hoe hypocriet kan men zijn om wel een vliegveld uit te breiden met 40.000 vliegbewegingen per jaar (dat is het plan) en dan iedereen te verplichten afval te scheiden, van het gas af te gaan, elektrisch te gaan rijden. En over hypocriet gesproken, hoeveel bomen worden er niet verbrand voor het opwekken van "groene" energie.

bomendromer
bomendromer6 sep. 2019 - 16:02

Al dat gekronkel om Lelystad toch maar te mogen gebruiken: schande. Fijn voor de Veluwe, al dat gevlieg.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.