Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieubalans: strenger zijn voor beter milieu

  •  
10-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_108595.jpg
Nederland zal voor een beter milieu strenger voor zichzelf moeten zijn dan andere landen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn bijvoorbeeld bovenop Europees beleid extra maatregelen nodig om te voldoen aan Brusselse normen en klimaatdoelen.
In de Milieubalans 2005, het jaarrapport over het milieu in Nederland, meldde het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) van het RIVM dinsdag dat het ,,langzaam'' beter gaat met het terugdringen van de vervuiling van bodem, water en lucht. Het tempo waarin dat gaat is echter ,,te laag'' om op tijd aan de Europese eisen en de klimaatafspraken van Kyoto te voldoen.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) beaamt dat er nog een hoop werk aan de winkel is. ,,De waarschuwing is terecht.'' Bij de overhandiging van het rapport dinsdag benadrukte de bewindsman dat de milieu- en natuurdoelen hoe dan ook zullen worden gehaald. Mocht bij een tussenmeting zoals komend najaar voor het klimaatbeleid blijken dat de huidige maatregelen onvoldoende effect hebben, dan komt het kabinet volgens Van Geel ,,gewoon met extra beleid''.
Voor directeur K. van Egmond van het planbureau staat het beter maken van het milieu voorop. De prijs die nu betaald wordt voor vuile lucht, water en grond is te hoog. Per jaren sterven ongeveer 18.000 Nederlanders tien jaar eerder dan gewoon omdat ze structureel blootgesteld zijn aan roetdeeltjes en andere vuile stoffen in de lucht, aldus Van Egmond.
Dat Nederland een tandje moet bijzetten, blijkt volgens het NMP onder meer uit de geboekte resultaten om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Het plan is 1,3 procent energie per jaar te besparen, maar in de praktijk lukt maar 1 procent per jaar. Het aandeel duurzame energie zal in 2010 ongeveer 3,5 procent zijn, zo verwachten de onderzoekers, terwijl 5 procent het doel is.
Volgens het NMP is het logisch dat Nederland harder moet werken om de (Europese) doelen te halen. Het land is dichter bevolkt en bebouwd dan veel andere Europese landen, zodat per vierkante meter meer vervuilende stoffen als kooldioxide worden uitgestoten. ,,Bovendien heeft Nederland te maken met veel vervuiling uit het buitenland.''
De NMP-onderzoekers adviseren daarom naast de Europese regels ,,aanvullend Nederlands milieubeleid'' te maken. Volgens Van Geel doet Nederland nu al meer dan andere landen. Zo geeft Nederland ,,twee tot drie keer zoveel uit per inwoner'' om de milieudruk van wonen, werken en recreatie te verminderen.
Stichting Natuur en Milieu (SNM) steunt het pleidooi van het NMP voor meer milieumaatregelen. ,,De Milieubalans maakt opnieuw duidelijk dat dit kabinet zelfs geen groen randje heeft'', meent SNM-directeur M. de Rijk.
Ook Milieudefensie grijpt de jaarrapportage aan om het kabinet aan te sporen tot meer actie. ,,Er is voldoende draagvlak voor echt milieubeleid. Het is de hoogste tijddat het kabinet hier nu werk van maakt'', stelt campagnedirecteur V. Dalm.
Kamerlid Duijvendak (GroenLinks) pleit voor een ,,revolutie in het milieubeleid''. Hij wil dat het kabinet direct de kilometerheffing voor het verkeer invoert en voor een kleinere veestapel zorgt.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor