Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Milieu nu al grote winnaar in november'

  •  
02-06-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
USA_01.jpg
Wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 4 november ook wint, duidelijk is in ieder geval dat het milieu er beter van wordt. Klimaatveranderingen, het verdwijnen van bomen, planten en diersoorten is dan wel geen 'hot topic' in de Verenigde Staten, erger dan onder de huidige regering kan het niet worden, menen ingewijden.
"Wie er ook gekozen wordt, Barack Obama, Hillary Clinton of zelfs John McCain, het is altijd beter dan de huidige regering'', stelt parkopzichter Bradley Holleman van het Queen Wilhelmina State Park in het uiterste westen van de staat Arkansas. ,,Ook al verandert er de komende vier jaar vermoedelijk niet echt veel. Het is omhoog voor het milieu'', aldus de parkranger.
Hoewel er in het groene westen van Arkansas weinig te merken is van vervuiling, ontgaat het specialisten niet dat er veranderingen plaatshebben. Dieren die normaliter niet in de omgeving voorkwamen hebben hun intrede gedaan. Boomsoorten als de Rode Eik zijn een paar jaar geleden met duizenden tegelijk gestorven, maar leken zien dat niet. Andere vegetatie is er voor in de plaats gekomen.
"Mensen hier in de omgeving geloven niet in opwarming van de aarde. Zelfs niet dat het wetenschappelijk bewezen is. Zelfs president Bush gelooft volgens mij niet in opwarming van de aarde'', zegt Holleman.
Op politiek vlak is er onvoldoende aandacht voor. "Het milieu is geen winnend thema, omdat de waarheid waarschijnlijk pijnlijk is, omdat er offers gebracht moeten worden. Dat is momenteel geen goed politiek platform in de VS.'' Ook de film van en de Nobelprijs voor de gewezen Amerikaanse vicepresident Al Gore vanwege zijn inzet voor het milieu verandert daar niets aan.
Toch hebben ze in Arkansas, dat ook wel de Natural State wordt genoemd, weinig te klagen. De deelstaat loopt voor op andere staten wat betreft milieu- en parkbeheer. De afgelopen tien jaar is er door een speciale belasting veel geld vrijgekomen voor agentschappen belast met natuurbeheer in Arkansas, stelt ook parkopzichter Nikki Cherry. Een van de drijvende krachten daarachter was de gewezen gouverneur en Republikeinse presidentskandidaat Mike Huckabee.
"Het is hier heel anders dan in de ons omringende staten en in de nationale parken die er behoorlijk desastreus aan toe zijn. Ze zijn jarenlang verstoken gebleven van fondsen. Ik kan dat zeggen want ik kom vaak in de nationale parken en je kijkt er naar dezelfde spullen waar mensen in de jaren vijftig ook naar keken'', borduurt Holleman verder.
Toch wordt elders in de VS ook een inhaalslag gemaakt. Door de economische teruggang en hoge brandstofprijzen gaat het benzineverbruik iets omlaag, wordt het openbaar vervoer in steden als Dallas, Texas, populairder en zien agentschappen kans meer land aan te kopen voor natuurbeheerprojecten. Het geld ligt er al en door de huizencrisis is de grondprijs fors gedaald, stelde de Amerikaanse krant USA Today deze week nog.
Belangrijker nog is dat Republikeinen, Democraten en de kiezer steeds warmer lijken te lopen voor het behoud van open stukken natuur. Alleen al in de staten Minnesota, Florida en Arizona werden afgelopen week wetten aangenomen om meer stukken natuur te kunnen aankopen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor