Brabantse inspanningen voor schoon water worden ondermijnd nu het Vlaamse Nyrstar Overpelt (voorheen: Umicore) met zijn nieuwe lozingsvergunning wordt toegestaan de Belgisch-Nederlandse rivier De Dommel met zware metalen te bijven vervuilen. Cadmium en zink zijn erg giftig voor mensen, planten en dieren. De lozingen daarvan staan de nagestreefde terugkeer en behoud van natuur in en om De Dommel in de weg.
Stichting Reinwater is samen met de Brabantse Milieufederatie (NL) en de Vlaamse milieu-organisaties Bond Beter Leefmilieu en Limburgse Milieukoepel naar de Belgische Raad van State gestapt omdat zij het onbegrijpelijk vinden dat de Vlaamse zinkfabriek Nyrstar (voorheen Umicore) Overpelt cadmium en zink mag blijven lozen in De Dommel.
De Belgische lozingsvergunning, waarin de normen veel ruimer zijn dan in de Nederlandse wetgeving, is een schending van de Europese richtlijn voor gevaarlijke stoffen. De Vlaamse vestiging van Nyrstar zou aan dezelfde lozingsnormen moeten voldoen als de Nederlandse vestiging van het bedrijf in Budel. Deze normen zijn gebaseerd op de Europese afspraken voor schoon water om terugkeer van oorspronkelijke waternatuur mogelijk te maken. De Vlaamse lozingen stromen via de Dommel Nederland binnen. Om de Nederlandse inspanningen voor schoon water in en om deze beek niet te ondermijnen zou de Vlaamse overheid daarom dezelfde normen als basis moeten nemen.
De milieuorganisaties uit beide landen hebben een lange voorgeschiedenis met Nyrstar Overpelt, dat voorheen Umicore Overpelt heette. Eerder ingediende bezwaren en een beroep op de Vlaamse Minister van Leefmilieu mochten niet baten. Daarom richten de organisaties zich nu tot de Raad van State.