Vroege Vogels

Mijtencollectie Naturalis beschikbaar voor onderzoek

  •    •  
03-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mijt_01.jpg
Naturalis Biodiversity Center heeft afgelopen maanden haar belangrijke collectie mijten gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoekers binnen en buiten Nederland. Mijten zijn een soortenrijke maar onbekende diergroep. Onderzoek naar de groep richt zich vooral op soorten die schade veroorzaken in de landbouw en op soorten die ziekten overbrengen.
In totaal komen er in Nederland meer dan 1600 mijten voor terwijl er waarschijnlijk nog enkele honderden onontdekt zijn. Over het algemeen zijn ze zeer klein en vallen ze nauwelijks op; veel mensen zullen alleen de schapenteek bewust hebben gezien. Desondanks zijn een groot aantal mijten van economisch belang omdat ze bijvoorbeeld schade aanrichten in de teelt van fruit, bollen en champignons. Daarnaast zijn er soorten die hinderlijk zijn voor mensen of huisdieren omdat zeonder andere een rol spelen in het overbrengen van ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Overigens zijn mijten niet alleen schadelijk. Ze hebben ook een belangrijke rol in de afbraak van organisch materiaal bijvoorbeeld in de bodem en ze worden gebruikt als indicator van de waterkwaliteit.
Lees meer op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.